Miercuri 24 Aprilie

Australia o va scoate pe regina Elisabeta de pe bancnota de 5 dolari, dar nu-l va pune pe Charles. Cu ce va fi înlocuită efigia suveranilor britanici


Imaginea regelui Charles al III-lea nu va figura pe noua bancnotă de 5 dolari australieni, iar portretul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie înlocuit cu un design conceput pentru a aduce un omagiu indigenilor din Australia, a anunţat Reserve Bank, banca centrală a ţării, relatează joi DPA/PA Media.

Decizia vine în urma consultărilor cu guvernul australian, viitorul design fiind conceput pentru a aduce un omagiu „culturii şi istoriei Primilor Australieni”, a anunţat Reserve Bank într-un comunicat.

Banca se va consulta cu Primii Australieni asupra designului bancnotei de cinci” dolari australieni, se precizează în comunicat.

„Va dura câţiva ani pentru ca noua bancnotă să fie concepută şi tipărită. Între timp, actuala bancnotă de cinci (dolari) va continua să fie emisă. Aceasta va putea fi folosită chiar şi după emiterea noii bancnote”, a adăugat Reserve Bank, potrivit Agerpres.

dolar australian.PNG

O efigie a reginei va continua să fie tipărită pe monedele din Australia până când Royal Australian Mint, monetăria australiană, va face tranziţia către un design cu portretul regelui, la sfârşitul acestui an.

Portretul reginei Elisabeta a II-a figurează pe bancnota de cinci dolari australieni din anul 1992 şi se bazează pe fotografii comandate de Reserve Bank în 1984. Pe o mare parte din monedele şi bancnotele din Australia figurează deja personalităţi din rândul indigenilor australieni şi opere de artă ale acestora.


Comentarii Facebook