Amenzile primite de români în starea de alertă sunt la un pas de a fi anulate de CCR


Judecătorii Curții Constituționale decid joi dacă amenzile date în starea de alertă vor fi sau nu anulate.

Pe lângă cele cinci sesizări de neconstituționalitate venite de la instanțele de judecată, parlamentarii AUR au depus o cerere de intervenție prin care să fie parte în dosar. 

Legea 55/2020 e contestată și pentru că acordă Guvernului competențe similare cu cele ale Președintelui României pentru instituirea stării de urgență.

Parlamentarii AUR au depus o cerere de intervenție prin care să fie parte în dosar

Spre deosebire de procedura stării de urgență însă, hotărârile Guvernului pentru instituirea și prelungirea stării de alertă, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale, nu sunt supuse unui control parlamentar.

După părerea noastră nu este legală toată această stare de alertă, pentru că nu trece prin Parlament. Starea de urgență, măcar formal, a trecut prin Parlament și a fost votată aproape în unanimitate, după cum știm.

Acum este o sesizare la Curtea Constituțională a doamnei avocat Silvia Uscov la care noi ne-am alăturat.

Și alte organizații au depus sesizări la dosar și cred că e pentru prima oară când starea de alertă este atacată în integralitatea sa și cred că în sfârșit se va face dreptate și această stare de alertă neconstituțională o să cadă în urma ședinței Curții Constituționale.

Simion: Faptul că oameni despre care nu știm hotărăsc în numele românilor nu este admisibil

Faptul că oameni despre care nu știm hotărăsc în numele românilor, și vorbim despre o stare de alertă prelungită de un an de zile, nu este admisibil.

Libertățile și drepturile noastre fundamentale au fost încălcate, de la libertatea de circulație până la dreptul fundamental la educație.

Și acești oameni nu au fost aleși de nimeni, acești oameni nu reprezintă pe nimeni, iar în  Parlamentul României noi nu am putut vota din decembrie, de când suntem în Parlament, dacă suntem sau nu de acord cu starea de alertă”, a spus co-președintele AUR, George Simion, miercuri seara, la Antena 3.


Comentarii Facebook