Miercuri 18 Septembrie

Wikileaks: VEZI topul oligarhilor din Romania intocmit de Ambasada SUA!


In telegramele confidentiale ale Ambasadei SUA care au intrat in posesia Wikileaks apar si doua topuri: al oligarhilor din Romania si al baronilor locali.

Raportul a fost intitulat "Cine conduce Romania". Numele care apar in acest ducument oficial sunt: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy.

Americanii au realizat si un top cinci al oligarhilor din Romania: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si George Becali.

1. Dinu Patriciu

"Dan Costache "Dinu" Patriciu: Patriciu este presedintele si actionarul principal a Grupului Rompetrol si un membru proeminent al PNL. Are legaturi stranse cu prim-ministrul Tariceanu si practic controleaza esaloanele superioare din PNL si are o mare influenta asupra actualei puterii. Pe langa asta, Patriciu are o legatura stransa cu fostul premier Adrian Nastase, persoana care detinea puterea atunci cand Patriciu a cumparat compania Rompetrol de la stat. Dupa ani in care a fost membru al Camerei Deputatilor, Patriciu a facut parte dintr-un grup de deputati care si-au dat demisia din Parlament in 2003 din cauza "legii incompatibilitatilor" care punea in evidenta confuzia intre interesele publice si private. in ciuda acestui fapt, mai multi politicieni PNL (in mod special parlamentarii europeni) isi datoreaza carierele politice suportului financiar a lui Patriciu si influentei sale in partid, influenta care este de necontestat. in timpul alegerilor din 2004, Patriciu a fost o sursa majora de fonduri pentru PNL si a sprijinit alianta PSD-PNL. Potrivit unor documente oficiale care au fost dezvaluite, Patriciu a donat aproximativ 23 de mii de dolari pentru PNL in 2004. Suma neoficiala este cu siguranta mult mai ridicata. Totusi, Patriciu si-a acoperit pariurile cu privire la alegeri donand cel putin 60 de mii de dolari pentru PSD prin intermediul unor subsidare Rompetrol. in mai 2005 el a fost arestat (dar eliberat imediat) pe baza mai multor acuzatii economice ce aveau legatura cu privatizarea rafinariilor Petromedia, inclusiv frauda, spalare de bani si evaziuni fiscale. Desfasurarea cazului a fost lenta in mod special de la inceputul anului. Este probabil ca acuzatiile sa fie gasite inadmisibile pe baza unei decizii a Curtii din iulie 2007 , in care se arata ca SRI ar trebui sa ii plateasca daune pentru ca i-a ascultat telefonul in mod ilegal. Potrivit unei reviste de afaceri, averea lui era de aproximativ 600 de milioane de dolari in 2006", se arata in documentele publicate de Wikileaks.

2. Dan Voiculescu

"Dan Voiculescu: Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator, este actionar principal in grupul de afaceri Grivco si controleaza trustul media Intact (care detine trei posturi de televiziune proeminente, ziarul cu al doilea tiraj din tara - Jurnalul National si ziarul Saptamana Financiara, pe langa alte bunuri ). in iunie 2006, el a fost declarat oficial un colaborator al Securitatii ce avea numele de cod "Felix", dezvaluire ce l-a impiedicat sa detina functia de vice-premier. Desi a declarat ca rolul sau din trecut in cadrul Securitatii nu se deosebea de cel al unui roman tipic si ca si-a servit tara pentru ca a castigat valuta grea, pozitia sa din era comunista ca manager al unei companii sub acoperire a Securitatii sugereaza ca el era un ofiter cu grad inalt, nu doar un colaborator. Un oponent virulent al lui Basescu si unul dintre liderii miscarii pentru suspendarea si inlaturarea presedintelui, Voiculescu a fost acuzat in 2007 de spalare de bani. Prima motivatie a lui Voiculescu si principalul scop al partidului sau este de a proteja interesele sale din zona afacerilor. Lui Voiculescu ii lipseste un program politic clar sau o ideologie si isi conduce partidul in mod oportunist. Voiculescu nu este singurul politician care opereaza avand ca scop principal imbunatatirea averii personale. George Copos, un aliat al lui Voiculescu din Partidul Conservator si vice-premier are o avere de 420 de milioane de dolari si este de aceeasi factura ca si Voiculescu, desi averea sa a fost dobandita in principal pe baza industriei hoteliere. Probabil ca el este cunoscut mai ales pentru ca detine una dintre echipele de fotbal de top din Romania- Rapid. Familia lui Voiculescu are o avere estimata la aproximativ 500 de milioane de dolari in 2006".

3. Sorin Ovidiu Vantu

"Sorin Ovidiu Vantu: Cu toate ca sustine ca are inclinatii politice de dreapta, Sorin Ovidiu Vantu nu are legaturi directe cu un singur partid politic, alegand, in schimb, sa le influenteze pe toate. Vintu si-a adunat averea facand tranzactii cu cupoane de privatizare, bazandu-se pe o retea de fosti ofiteri ai Securitatii pentru a obtine informatii din interiorul marilor companii. Practicile sale de afaceri sunt controversate, si sunt, probabil, de natura infractionala. in 2000, cel mai mare fond mutual al Romaniei - un joc piramidal orchestrat de Vantu - s-a prabusit, producand celor peste 300.000 de investitori daune de aproximativ 400 de milioane de dolari. in ianuarie 2007, el a fost condamnat la doi ani de inchisoare, cu recurs in asteptare, deoarece a falsificat documente pentru a ascunde deturnarea de fonduri din schema piramidala pentru a finanta o banca. Vintu isi mentine influenta asupra lumii politice prin legaturi diverse cu oameni din esaloanele superioare ale guvernarii romanesti. in timpul presiunilor de a-l inlatura pe presedintele Basescu, din primavara anului 2007, Vantu ii oferea consiliere constanta liderului PSD Mircea Geoana in ceea ce priveste strategiile politice si media. El are, de asemenea, legaturi cu fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu, acum Secretar de Stat in cadrul Ministerului, care a fost in consiliul de administratie al unei companii de-a lui Vantu. intr-o pozitie similara se afla si actualul ministru de finante Varujan Vosganian, care a beneficiat de sprijin financiar din partea lui Vantu, in anii '90, pentru un partid politic de centru-dreapta. Vosganian este astazi, potrivit presedintelui PIN Cozmin Gusa, platit cel putin "partial in buzunarul lui Vantu". Vantu are o relatie stransa, de lunga durata si recunoscuta public, cu fostul director al SRI (2001-2006) Radu Timofte care-i ofera, probabil, acces in lumea serviciilor de informatii. Puterea lui deriva si din legaturi cu liderul sindical Liviu Luca care are o influenta foarte mare asupra sindicatelor din Romania si de asemenea deoarece este patronul postului Realitatea TV, varianta romaneasca a televiziunii CNN. Desi nu se crede ca patronul influenteaza politica editoriala de zi cu zi a postului Realitatea TV, Vantu a fost atent ca in perioada suspendarii presedintelui Traian Basescu sa pastreze un echilibru relativ in abordarea postului, in special dupa ce a devenit din ce in ce mai evident ca acuzatiile promovate de Geoana, Voiculescu si altii nu isi vor atinge tinta. in 2006, averea lui Vantu era estimata la o valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari".

4. Ioan Niculae

"Ioan Niculae: Despre Niculae se spune ca intretine relatii bune cu toate partidele mari si guvernele anterioare, desi in trecut el era vazut ca unul dintre marii sponsori ai PSD. inainte de 1989, Niculae ar fi actionat ca ofiter al Securitatii. Astazi, el detine cea mai mare companie agricola (InterAgro Group) precum si o companie de asigurari de top (ASIROM). in 2000 si 2001, Niculae a fost implicat in privatizarea controversata a Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), in care dupa o licitatie frauduloasa, el a obtinut majoritatea actiunilor in companie pentru numai 10 milioane de dolari. Ulterior, in 2004, Ministerul Agriculturii a redobandit controlul asupra companiei, a sters o parte din datoria acesteia si a revandut pachetul majoritar de actiuni unor companii inregistrate in Insulele Virgine si controlate de Niculae, care si-a marit astfel profitul. Potrivit registrului financiar al Asociatiei Pro Democratia, in iunie 2004, Niculae a donat peste 840.000 de dolari catre PSD prin intermediul companiei sale de asigurari ASIROM si a rafinariei ASTRA din Ploiesti (pe care el o controla oficial prin InterAgro cu o cota de 6.5% din actiuni si neoficial prin actionarul majoritar Kreyton Ltd, o companie din Insulele Virgine). in plus, Niculae se pare ca are legaturi cu ofiteri inalti din cadrul SRI si este in prezent implicat intr-un scandal legat de agentii de informatii din Prahova care au fost implicati in vanzarea ilegala de petrol catre o retea de dealeri. Un articol din data de 9 martie din ziarul Ziua sustine ca Niculae beneficiaza de protectia presedintelui Traian Basescu deoarece i-a oferit presedintelui o asigurare de viata gratuita la ASIROM. in 2006, averea lui Niculae era evaluata la 700 de milioane de dolari".

5. Gigi Becali

"George "Gigi" Becali: Sondajele publice recente arata ca patronul echipei Steaua, Gigi Becali, este al doilea cel mai popular politician din Romania dupa presedintele Traian Basescu. Se spune ca averea lui Gigi Becali provine din afacerile cu ovine ale tatalui sau de pe piata neagra care aduceau beneficii agentilor de Securitate, responsabili cu monitorizarea lui in perioada exilului din cauza asocierii lui cu Garda de Fier. in 2004 intr-un interviu dinainte de alegeri, Becali a recunoscut ca a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa atunci cand regimul lui Ceausescu a cazut. Dupa ce a lucrat in afacerea familiei de comert si iaurt in perioada comunista, Becali a inceput sa isi mareasca averea in 1990 exportand in Turcia camioane pline cu rulmenti cu bile, marfa care se pare ca ar fi fost furata, si importand blugi de proasta calitate de la un furnizor din Istanbul. Totusi, cea mai mare parte a averii sale provine din tranzactii imobiliare eficiente, unele dintre ele suspectate de manipulari dubioase din interior. Becali a fost in spatele unei afaceri foarte controversate din 1999 care implica schimbul a 21 de hectare de pamant departe de Bucuresti cu 21 de hectare detinute de armata in Baneasa, o suburbie a Bucurestiului. in iulie 2007, presa a scris ca Becali l-a mituit pe fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, oferindu-i fetei sale o proprietate suburbana in schimbul tranzactiei mai sus mentionate. Becali s-a afiliat Dreptei nationaliste din Romania. El a fost chemat pentru canonizarea sefului legionarilor romani din 1930, Corneliu Zelea Codreanu. El este liderul partidului nationalist Noua Generatie (PNG), pe care l-ar fi cumparat de la primarul Bucurestiului Viorel Lis in 2004. in mod ironic, Becali a avut, de asemenea, o relatie apropiata cu liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, care l-a sprijinit pe Becali sa preia PNG pentru a submina partidul lui Vadim Tudor, PRM. in plus, Becali a avut niste legaturi cu presedintele Basescu, pe care l-a sprijinit in campania sa pentru referendum si alaturi de care a sarbatorit pana tarziu in noapte victoria echipei Steaua din semifinalele Cupei UEFA, eveniment foarte mediatizat in presa. Becali l-ar fi platit, se pare, pe mogulul media Adrian Sarbu pentru a fi prezentat favorabil pe posturile de televiziune detinute de acesta. Averea lui Becali valora aproximativ 950 de milioane de dolari in 2006".

 

Sursa: realitatea.net

Comentarii Facebook