Miercuri 24 Aprilie

Un nou medicament pentru tratarea tuberculozei a fost aprobat după 40 de ani


Un nou medicament pentru tratarea tuberculozei produs de compania Johnson & Johnson a fost aprobat de către Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), fiind primul astfel de medicament aprobat după o perioada de aproximativ 40 de ani.

Agenţia a aprobat medicamentul Sirturo pentru a fi folosit cu medicamente mai vechi pentru a combate o tulpină greu de tratat a tuberculozei, ce nu răspunde la alte tratamente. Cu toate acestea, agenţia avertizează că medicamentul poate provoca atacuri de cord, de aceea fiind recomandată prescrierea sa cu atenţie.

Aproximativ o treime din populaţia planetei este infectată cu bacteria care provoacă apariţia tuberculozei, o afecţiune care provoacă moartea a 1,4 milioane anual de-a lungul globului. Peste 150.000 de decese sunt provocate de o tulpină tot mai răspândită a tuberculozei care este rezistentă la toate medicamentele existente. Aproximativ 60% dintre cazuri sunt concentrate în China, India, Rusia şi Europa de Est.

Sirturo, cunoscut sub numele chimic bedaquilin, este primul medicament conceput special pentru a trata tuberculoza multirezistentă. Această formă a bolii nu poate fi tratată cu cel puţin două din cele patru antibiotice folosite în cazul acestei boli.

Medicamentele obişnuite folosite pentru a combate această boală au fost concepute în anii '50 şi '60.

Antibioticele pe care le folosim sunt pe piaţă de mai bine de 40 de ani, iar bacteria a devenit din ce în ce mai rezistentă la ele”, a explicat Chrispin Kambili, coordonator al diviziei Jansen din cadrul J&J.

Noul medicament este însoţit de un avertisment clar ce anunţă că tratamentul poate afecta activitatea electrică a inimii, având potenţialul de a duce la ritmuri cardiace letale.


Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook