Un nou caz de abuz în Italia! 70 de românce plecate la muncă au fost lăsate fără acte și bani, iar angajatorii nu fac nimic



Aproximativ 70 de românce plecate la lucru la o fermă agricolă din localitatea italiană Lagostano au rămas fără documente, bani şi bijuterii, din cauza hoţilor, iar angajatorul ar refuza să le sprijine, transmiţându-le că furtul ar fi fost comis tot de români, scrie Gazeta Românească.

Astfel, jurnaliştii de la Gazeta Românească din Italia au prezentat, miercuri, cazul unei românce aflată într-o astfel de situaţie.

Nu ştiu cui să mă mai adresez şi ce să fac. Aveam 2.000 de euro şi nişte bijuterii de aur. Totul mi-au furat, nu am rămas cu nimic. Am vrut să merg direct la carabinieri şi să fac denunţ, dar patronul mi-a spus iniţial că merge el să vorbească. Bineînţeles că nu a făcut nimic. Am tot insistat eu şi când i-am spus şefei noastre, tot româncă, că merg singură, abia atunci s-a deplasat şi a vorbit despre furturi. Carabinierii au înregistrat denunţul şi apoi nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat pentru Gazeta Românească, sub protecţia anonimatului, una dintre femei.

Aceasta mai susține că auzise de alte furturi şi a încercat, prin diverse metode, să se ferească de hoţi, însă fără succes.


Ştiind ce li s-a întâmplat lor, lăsam aproape zilnic radioul deschis în cameră, în ideea că, dacă mai vin hoţii în clădire, să creadă că în camera mea e cineva şi nu intră. Nu a funcţionat tehnica, au intrat peste tot. Asta mă duce cu gândul la faptul că hoţii mereu au avut informaţii din interiorul grupului nostru. Cineva îi informa unde stăm, ce avem, când suntem la muncă, şi aşa mai departe. Altfel cum să ştie cineva străin, despre o clădire izolată, aproape de fermă, cum să ştie când nu e nimeni acasă, când muncim şi unde ţinem lucrurile”, a mai declarat femeia.

În momentul în care plecau la lucru, îşi lăsau lucrurile în camera în care locuiau, pusă la dispoziţie de această firmă, pentru care plăteau, evident, o chirie. În momentul în care se întorceau, nu îşi mai găseau nici banii, nici lucrurile personale, ba chiar, unele dintre ele, nici documentele. Câteva dintre ele au încercat să meargă la carabinieri. Nu au fost însă încurajate să îşi continue demersul şi au plecat acasă cu o foaie obţinută de la consulatul din Bologna, fără documente. Iar despre recuperarea banilor, patronul pentru care lucrau spunea 'luaţi-vă gândul, că tot ai voştri v-au furat'. În mod sigur, cineva care locuia în apropiere, care ştia programul, care le ştia salariul, ştia datele, deci evident că jandarmii ar fi putut face mai mult, jandarmii italieni”, a declarat pentru MEDIAFAX jurnalista Crina Suceveanu.

Cu toate acestea, multe dintre femeile aflate în această situație nu fac denunțuri.

Probabil că dacă apare o plângere înregistrată, un denunţ, se vor face cercetările. Lucrul pe care ar trebui să îl ştie toate româncele este că, în Italia, în momentul în care faci un denunţ şi denunţul se confirmă, echipa de jandarmi care face această urmărire le poate sfătui să apeleze la un avocat, care le va fi dat din oficiu. Deci nu există problema că trebuie să aibă bani pentru un avocat. (...) Justiţia e pentru toţi, deci chiar şi o persoană care are puţini bani, sau cu un salariu minim, poate să apeleze la un avocat”, a conchis Crina Suceveanu.

Comentarii Facebook