Un cunoscut rapper din România e în centrul unui scandal de hărțuire sexuală. Zeci de tinere l-au acuzat, însă el neagă tot



Călin ”Rimaru” Ionescu, cel care a activat alături de Connect-R în celebra trupă rap R.A.C.L.A., este acum în toiul unui scandal mediatic, după ce zeci de tinere l-au acuzat de hărțuire sexuală.

Astfel, sub umbrela campaniei #metoo, o campanie a Poliției împotriva abuzului și hărțuirii sexuale, numeroase tinere au găsit curajul să povestească despre cum au fost hărțuite de artist, care acum activează și ca director de creație în cadrul unei companii de publicitate.

În 2014 eram în anul I de facultate, cursantă a Şcolii Centrade Cheil în seria a 17-a. Individul nu era unul din mentorii noştri, dar s-a băgat în seamă pe Facebook. M-a întrebat cum mi se pare agenţia şi dacă îmi place la Centrade Cheil. După ce i-am zis că mi se pare interesant, m-a întrebat dacă n-aş vrea să ieşim la o cafea să îmi povestească mai multe despre creaţie. Nu i-am mai răspuns. Timp de câteva zile mi-a trimis mesaje în care vorbea singur pe chat. La Noaptea Agenţiilor, m-a tras de o mână de-o parte şi m-a întrebat cum îmi permit să nu îi răspund pe Facebook. După care a adunat toată flegma pe care a avut-o în el şi m-a scuipat în faţă de faţă cu toată lumea, cu toţi prietenii şi colegii. Bineînţeles că s-a muşamalizat totul şi m-au rugat insistent de la HR să nu mai povestesc“, a scris una din tinerele care îl acuză pe rapper.


Noaptea agenţiilor, 2015. Eram la Centrade cu câtiva prieteni, mă rătăcisem de ei şi îi căutam pe terasă. Am simţit că cineva mă strânge foarte puternic de ceafă, m-am întors şi îl văd. Îl ştiam pentru că îmi tot scria să ne vedem, şi nu doar mie, dar la multe din fetele pe care le ştiam. Mă gândesc că nu şi-a dat seama cât de tare m-a strâns. Începe să vorbească şi i se poticnesc cuvintele, e foarte beat. Mă întreabă repetat ce caut acolo. „Eşti pe teritoriul meu, de ce ai venit aici, aici e teritoriul meu“. Îi spun că e beat şi îi spun să mă lase în pace şi îmi varsă băutura lui în cap, apoi aruncă cu paharul de plastic în capul meu în timp ce mă îndepărtez. În timp ce le povestesc pe hol prietenilor mei ce s-a întâmplat, vine o fată care îmi spune că a auzit povestea, dar nu a auzit numele, dar bănuieşte ca este vorba despre el. Îi confirm şi mă roagă să fac o plângere pentru că pe o prietenă de a ei a scuipat-o în seara aceea. Ieşim un pic pe terasa să luam un pic de aer, vine direct la mine, e agresiv, îmi vorbeşte de la câţiva centimetri de faţa mea, pune mâna pe mine. Baieţii care sunt cu mine se pun între noi şi plecam de acolo. Caut pe cineva să fac plângere. Aşteptam o vreme lungă, dar nu vine nimeni, povestesc câtorva oameni de acolo, primesc diverse „Ei, e beat, ştii cum e“, "În rest e un tip okay“, „Nu lăsa asta să îţi strice seara“. Până la urmă am făcut plângere la agenţie şi am fost asigurată că va fi disciplinat şi că nu va mai exista o următoare abatere. Îmi pare rău că nu am scris atunci despre asta atunci, şi poate din cauza asta au fost şi alte fete în aceeaşi situaţie. M-a făcut să mă simt atât de mica şi neputincioasă şi mi-a fost frică. Înca îmi este, dar văd că ne facem curaj.“, a scris și fotografa Andreea Retinschi.


Acum câţiva ani eram o floricică copywriteriţă, cu vise de Mad Men şi inocenţă în ochi. Făcusem o campanie de self-branding, #checkinlajob #cechinfarajob, care se viralizase în online şi la câteva luni după asta m-a chemat o agenţie mare, la care nu visam să ajung vreodată, la un super interviu. Eram atât de emoţionată încât îmi învăţasem un discurs, cu tot cu glume. Interviul a mers strună şi am ajuns acasă cu zâmbetul pe buze. Când colo, ce să vezi? Intru pe Facebook şi primesc un mesaj de la un tip. Acest tip se dăduse foarte agresiv la mine pe Facebook şi eu nu eram interesată. Chiar l-am respins brutal de câteva ori că şi-o ardea libidinos. Mesajul de la tip era aşa: "Tu crezi că mă refuzi pe mine şi lucrezi la mine-n echipă? Jet!" şi mi-a dat block.“, povestește bloggerița Ana-Maria Gheorghe.

Alte tinere au relatat povești asemănătoare, unele postând chiar și screenshoturi cu discuții în care Rimaru le înjură sau le amenință cu agresiuni fizice.

Cu toate acestea, Călin Ionescu neagă cu vehemență întâmplările și susține că nu a hărțuit pe nimeni. Mai mult, acesta se plânge că tinerele au postat pe internet discuțiile private purtate cu el, ajungând apoi în presă.


Drept la replică

Pe această cale doresc să prezint familiei mele, prietenilor și fanilor mei, angajatorului meu, precum și tuturor persoanelor interesate, punctul meu de vedere față de acuzațiile de așa-zisă hărțuire sexuală care mi-au fost aduse recent prin intermediul mass media.

Cu surprindere am luat cunoștință despre faptul că anumite schimburi de mesaje private, realizate cu aproximativ 2 ani în urmă, au fost comunicate presei ca și justificare pentru presupusele fapte de hărțuire sexuală.

Sunt cunoscut încă din anii 2000 ca și artist de hip-hop/rap, opera mea adoptând un stil verbal direct și, pe alocuri, licențios. De altfel, acesta este genul muzical adoptat de mai mulți colegi de breaslă.

Acest gen muzical mi-a definit cariera muzicală și, în anumite privințe, chiar și viața.

Ca mulți oameni, am avut interacțiuni mai puțin respectuoase cu semenii mei, interacțiuni de care nu sunt mândru. În măsura în care am jignit anumite persoane, regret acest fapt și le cer scuze.

Însă, contest cu tărie orice acuzație de hărțuire sexuală sau orice altă acuzație similară. De altfel, consider că nici măcar persoanele care mă acuză nu au luat în serios pretinsul meu limbaj agresiv din urmă cu 2 ani. Mărturie în acest sens stă faptul că nu au acționat din punct de vedere legal împotriva mea. Este evident că orice persoană care ar avea o temere legitimă că i s-ar putea aduce vătămări fizice s-ar adresa imediat autorităților competente. În realitate, după aproximativ 2 ani de la data așa-ziselor mele fapte reprobabile, în deplină coincidență cu scandalul Harvey Weinstein din SUA, aceste persoane publică în presă corespondența privată pe care am purtat-o.

Profit de ocazie pentru a îmi exprima regretul față de atenția nedorită adusă de această situație asupra colegilor și a angajatorilor mei, aceștia neavând nicio vină sau legătură cu viața mea privată. Pentru a nu perpetua eventuale consecințe negative asupra acestora, în cel mai scurt timp posibil voi lua o decizie, împreună cu angajatorul meu, în privința viitorului colaborării noastre.

În ultimele 24 de ore am fost supus unui val de reacții negative, disproporționate față de acuzațiile care mi se aduc. Pe lângă injuriile care mi s-au adus, am primit și amenințări cu moartea. Pentru moment, înțeleg să nu fac publice aceste mesaje, de asemenea private. Însă, în măsura în care vor continua, voi fi nevoit să inițiez demersurile legale necesare pentru a-mi proteja drepturile.

Consider că într-o societate matură putem cu toții distinge între un limbaj injurios pe de o parte și un veritabil pericol social, pe de altă parte. În ceea ce mă privește, consider că în niciun caz nu pot fi încadrat în cea din urmă categorie.
Al vostru, cu bune și rele,
Călin”, a scris rapperul pe pagina sa de Facebook.

Comentarii Facebook