E oficial! Deținuții primesc 6 zile libere la fiecare 30 de zile petrecute în condiții improprii



Astăzi, 19 octombrie, intră în vigoare leagea a 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare.

Astel, legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

"Intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. (...) Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulţi deţinuţi vor dobândi beneficiul, vocaţia de a solicita liberare condiţionată", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Conform legii, la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul beneficiaă de şase zile care se consideră efectiv executate.

Toader a făcut referire şi la alte măsuri privind condiţiile din penitenciare.

"Avem la Ministerul Justiţiei în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brăţară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind graţierea, lege care a trecut de primă cameră şi a trecut la cameră decizională. Pe planul celălalt, avem achiziţionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluăm de la MApN o locaţie, trei foste unităţi militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP şi vom declanşa procedura, studiul de fezabilitate şi toate celelalte. Înfiinţăm acel institut pentru perfecţionare, formare iniţială şi continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Naţional Anticorupţie", susţine ministrul.

Tudorel Toader a precizat că în ultima perioadă "numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieşiri, de eliberări".

Comentarii Facebook