Traian Susman, ultimul fiu al luptatorului anticomunist Susman din Rachitele, s-a stins din viata


Traian Susman, ultimul fiu al luptatorului anticomunist Teodor Susman din Rachitele, s-a stins din viata la varsta de 85 de ani, duminica, 17 octombrie. 

Impreuna cu fratii sai, Teodor si Avisalon, a facut parte din gruparea anticomunista condusa de catre parintele lor, Teodor Susman senior, care a fost una dintre cele mai importante grupari de partizani care a activat in zona Muntilor Vladeasa, din Apuseni, in perioada 1948 - 1958.

Potrivit reprezentantilor Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania (CICCR), "in 16 decembrie 1948, in timp ce se afla impreuna cu tatal si fratii sai la o cabana din zona Padis, in Muntii Bihorului, au fost surprinsi de o unitate de Securitate, care a deschis focul. Fara riposta, toti partizanii au reusit sa dispara in padure, insa Traian susman a fost capturat. Dupa ce a fost identificat, a urmat arestarea si incarcerarea in arestul Securitatii din Cluj".

Traian Susmana  fost torturat si a ramas cu infirmitati fizice pentru toata viata. "A fost apoi judecat si condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru ca a ajutat cu alimente pe tatal lui care era fugar. A executat pedeapsa in inchisorile Cluj Tribunal, Jilava, Cernavoda si Ghencea. La 15 ianuarie 1951 a primit 12 luni de internare administrativa, ulterior aceasta fiind prelungita cu alte 6 luni, apoi cu alte 24 de luni, pentru ca in final sa primeasca inca 30 de luni. A executat pedeapsa in inchisorile Giurgiu si Vacaresti Spital", informeaza CICCR.

Traian Susman a fost eliberat in 20 iulie 1954, dar a primit domiciliu obligatoriu pentru 3 ani la Ezeru, langa Calarasi. S-a casatorit ulterior la Iasi si a lucrat la Statiunea Agricola Experimentala de la Podu Iloaiei si la CFR. El s-a mai intors in satul natal, Rachitele, numai dupa anul 1990.

"Inmormantarea lui Traian susman va avea loc la Iasi, marti, 19 octombrie 2010, ora 14.00, in Cimitirul Eternitatea, trupul neinsufletit fiind depus la Capela acestui cimitir", au mai anuntat reprezentantii CICCR.

Comentarii Facebook