CFR Cluj joaca pe templul fotbalului german: Allianz Arena! Stadionul a "inghitit" 340 de milioane de euro - Galerie FOTO


CFR Cluj va pasi marti seara in templul fotbalului german, Allianz Arena, un stadion care a costat 340 de milioane de euro. Infrastructura exterioara a mai "inghitit" inca 210 milioane.

Allianz Arena este situata in zona de nord a orasului Munchen si gazduieste meciurile a doua echipe: Bayern si TSV 1860, care joaca pe noul stadion din sezonul 2005 - 2006. Cele doua echipe au jucat pana atunci, meciurile de acasa pe stadionul Olimpic din Munchen, care a fost pus in umbra de noua megaconstructie.

Grupul Allianz a platit bani grei pentru ca numele sa ii straluceasca in fiecare seara pe noua arena. Contractul este valabil pe 30 de ani si a "usurat" firma de asigurari de 340 de milioane de euro.

Initial stadionul a avut 66.000 de locuri, dar, cu acordul primariei, capacitatea a fost marita la 69.901 locuri, inclusiv cu cele in picioare. In meciurile din UEFA Champions League, insa, capacitatea stadionului este cea initiala, nefiind permisa vanzarea locurilor in picioare pentru siguranta spectatorilor.

Fatada stadionului este construita din 2.874 de panouri din folii ETFE, care sunt umflate cu aer cald, si care au o grosime de 0.2 mm. Fiecare panou poate fi iluminat independent in alb, rosu sau albastru, iar consumul de electricitate este chiar infim, circa 50 euro pe ora.

Arena a fost incredintata dupa construire unei societati detinuta in cota egala de cele doua cluburi de fotbal care joaca pe stadion. In aprilie 2006, insa, Bayern a profitat de problemele financiare prin care trecea TSV 1860 Munchen si a cumparat cu 11 milioane de euro actiunile clubului.

Constructia arenei a costat initial de 286 milioane de euro, dar in final a ajuns la 340 de milioane. In plus, municipalitatea si statul German au mai investit inca 210 milioane de euro in dezvoltarea zonei si infrastructura.

Construirea stadionului nu a fost lipsita de scandaluri. In martie 2004, o afacere de coruptie a facut prima pagina a ziarelor din Germania si nu numai. Karl-Heinz Wildmoser Senior, presedintele clubului TSV 1860 Munchen, fiul acestuia, Karl-Heinz Wildmoser, directorul executiv al societatii care administra stadionul, si alte doi oficiali au fost acuzati de coruptie pentru modul in care au atribuit contractul de construire.

Karl-Heinz Wildmoser Senior a cazut la intelegere cu procurorii, a renuntat la functia de presedinte al clubului, si a scapat de acuzatii.

Fiul acestuia a fost mai putin norocos si a fost condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie, frauda si evaziune fiscala. Procurorii germani l-au acuzat ca a primit 2,8 milioane de euro pentru a "umfla" pretul de executie a stadionului si pentru a da informatii confidentiale din contract firmei austriece Alpine, care a reusit sa castige licitatia.

Comentarii Facebook