Top alimente care dau cea mai mare dependenţă

 

Chimicalele procesate sunt cele care dau dependență, scrie în noul său volum profesorul Ashley Gearhardt, din cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea Michigan.

 

Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să devină dependente. ”Femeile au tendinţa de a se abţine de la anumite produse, iar apoi de a face exces”, susține Gearhardt. ”Acest lucru pare să sensibilizeze creierul spre a dezvolta un proces de dependenţă, născându-se astfel o relaţie psihologică nesănătoasă cu aceste substanţe”, a mai precizat cercetătorul.

 

Gearhardt a prezentat pentru Prevention.com alimentele care creează cea mai mare dependenţă:

 

Pâinea albă

 

Pâinea albă este una din cele mai proaste alegeri pe care le facem în alimentaţie. Este făcută din făină rafinată, care a fost sărăcită de tărâţe, germeni şi de toate substanţele nutritive prezente în mod normal în pâine. Optează pentru o pâine consistentă, pe care nu o poţi strânge în forma unei mărgele. În acest fel, ştii că cerealele sunt într-adevăr “integrale”.

 

Gogoşi

 

Experţii cred că zahărul ar putea fi cel mai mare creator de dependenţă, din cele trei substanţe amintite mai sus. Ştiinţa a dovedit potenţialul de dependenţă al zahărului. Studiile au arătat că de fiecare dată când şobolanii de laborator mănâncă zahăr, organismul eliberează dopamină. Nicole Avena, neurocercetător şi expert în dependenţă alimentară, spune că “acest lucru nu este normal. Eliberarea de dopamină este o reacţie pe care te aştepţi să o vezi la un dependent de droguri”.

 

Paste

 

Mâncăm mult prea mult din acest aliment preferat al copilăriei, mai ales că îl combinăm cu unt, sare şi brânză. Porţia italiană tipică poate încăpea într-o ceaşcă de ceai. Porţiile americane sunt de dimensiunea farfuriei.

 

Însă, nu toate sunt veşti proaste: cumpără paste din alac (grâu spelt) de înaltă calitate, găteşte-le al dente (procesul de fierbere al pastelor, astfel încât să fie moi la exterior, dar încă tari în interior, care reduce indicele glicemic) şi foloseşte ulei de măsline pentru a îmbunătăţi profilul nutritiv al pastelor, spune Andrew Weil, fondator şi director al Centrului Arizona pentru Medicină Integrativă de la Universitatea din Arizona.

 

Tort

 

Există ceva irezistibil în legătură cu substanţele cremoase ale unui tort dulce, nemaivorbind despre glazură. Zahărul, în numeroasele sale deghizări, a fost asociat cu obezitatea, diabetul şi sindromul metabolic.

 

Chipsuri

 

Chipsurile sunt foarte bogate în grăsimi şi sare, dar acest lucru nu este caracteristic doar pentru mărcile notorii. Chiar şi chipsurile vegetariene sunt pline de grăsimi, iar majoritatea mărcilor cunoscute listează zahărul ca unul din ingredientele principale. Cel mai bine este să faci acasă nişte chipsuri din varză, cu puţină sare de mare, pentru a-ţi satisface pofta pentru produse crocante.

 

Ciocolată

 

Consumă acest aliment cu atenţie: o singură bucăţică şi eşti prins în mrejele ciocolatei. Un studiu publicat în 1997 a descoperit că auto-intitulaţii dependenţi de ciocolată înregistrau răspunsuri fizice, emoţionale şi comportamentale la ciocolată, care semănau foarte mult cu cele ale dependenţilor de droguri.

 

Desigur, ciocolata neagră, cu un conţinut ridicat de cacao conferă anumite beneficii pentru sănătate, dar majoritatea produselor existente pe piaţă, pline de ulei, grăsimi şi zahăr, nu ar trebui să ajungă în casele noastre.

 

Cartofi prăjiţi

 

Cartofii prăjiţi sunt coşmarul oricărui nutriţionist şi visul industriei alimentare. Reprezintă apogeul alianţei zahăr-grăsimi-sare: cartofii prăjiţi sunt săraţi, graşi şi cu puţin zahăr natural. Pe lângă faptul că sunt “campioni” la crearea de dependenţă, cartofii prăjiţi comerciali au şi un conţinut ridicat de acrilamidă cancerigenă.

 

Bomboane

 

Mark Gold, preşedinte al catedrei de psihiatrie de la Universitatea din Florida, a realizat numeroase cercetări în domeniul dependenţei alimentare de mai bine de 30 de ani.

 

Acesta a descoperit că alimentele pline de zahăr la care sunt expuşi cât încă se află în burtica mamei îi determină pe copii să îşi dorească să mănânce şi mai mult zahăr. “Trebuie să acordăm atenţie la ceea ce mănâncă cei mici. Noi suntem cei care îi programăm să devină dependenţi alimentari”, spune Gold.

 

Îngheţată

 

Doamnelor şi domnilor salutaţi alimentul care provoacă cea mai mare dependenţă. Nu e nicio surpriză: îngheţata este alimentul la care apelezi atunci când suferi din dragoste, cea mai cremoasă gustare pentru o plăcere maximă, care te răcoreşte într-o zi caldă de vară.

 

Studiile pe animale au arătat că un consum ridicat de gustări procesate precum îngheţata poate reduce nivelul de atracţie pentru produsele sănătoase, care la un moment dat erau privite ca o recompensă, cum ar fi pepenele verde. Odată ce se întâmplă acest lucru, singura modalitate de a rezolva problema este să mănânci şi mai multă îngheţată.  


Citeşte mai mult pe financiarul.ro.

 

Comentarii Facebook