Duminica 20 Iunie

Top 5 lucruri pe care nu le știai despre corpul tău: Suntem compuși din deșeuriCorpul uman este cel mai complex organism din lume, însă ceea ce foarte puțini oameni nu cunosc este faptul că organismul nostru este compus din numeroase elemente atomice reciclate.

Ecologistul Curt Stager, cercetător la Paul Smith’s College și autor al cărții ”Deep Future: The Next 100,000 Years of Life On Earth”, arată într-un articol publicat în Nautilus cinci moduri în care fiecare dintre noi este compus din elemente reciclate.


Unghiile

„Priviţi una din unghiile dumneavoastră”, scrie Stager. Carbonul reprezintă jumătate din masa sa, iar aproximativ o optime din aceşti atomi de carbon a ieşit dintr-un coş de fum sau dintr-o ţeavă de eşapament. Termocentralele alimentate cu cărbune, automobilele consumatoare de petrol şi aragazurile eliberează dioxid de carbon în atmosferă. Fiecare dintre moleculele ce compun acest deşeu sunt formate dintr-un atom de carbon purtat de două aripi atomice de oxigen. Moleculele de dioxid de carbon ce nu sunt absorbite de oceane şi care nu ajung în atmosferă sunt în cele din urmă capturate de plante, eliberate de aripile de oxigen şi ţesute în zaharuri şi amidoane. În cele din urmă, unele dintre acestea ajung în pâine, dulciuri şi legume, pe când altele ajută la formarea ţesuturilor animale, bogate în carbon, ce se transformă în produse de carne şi lactate. De-a lungul istoriei, dioxidul de carbon din atmosferă era înlocuit, în mare parte, de vulcani, incendii de pădure şi de respiraţia biotică. Astăzi, un sfert din dioxidul de carbon din atmosferă este rezultatul arderii combustibililor fosili, fie că s-a ridicat dintr-un coş de fum sau a fost deranjat din oceane (atunci când CO2 din combustibili fosili se dizolvă în apa oceanelor, el deranjează dioxid de carbon deja dizolvat ce provenea din surse naturale). Deoarece tot carbonul din corpul dumneavoastră este derivat din materia organică ingerată, care la rândul său îl obţine din atmosferă, unghiile şi restul materiei organice din corpul dumneavoastră sunt compuse, cel puţin parţial, din emisii.

Dinţii

Atunci când zâmbiţi, strălucirea dinţilor dumneavoastră maschează o uşoară incandescenţă a deşeurilor radioactive. În anii '50 şi '60 ai secolului trecut, testarea atmosferică a armelor termonucleare a răspândit atât de mult carbon-14 radioactiv în atmosferă încât a contaminat practic fiecare ecosistem şi fiecare om de pe planetă. Câteva mii de atomi de radiocarbon instabili explodează în şi între celulele dumneavoastră în fiecare secundă, pe măsură ce nucleii lor au parte de o descompunere radioactivă spontană. Unii dintre aceşti atomi sunt produsul natural al razelor cosmice care pot transforma azotul atmosferic în carbon-14, pe când alţii rezultă din descompunerea elementelor minerale instabile care se găsesc în sol. Dar mulţi dintre ei reprezintă ecourile unor explozii termonucleare din Războiul Rece, ce-şi găsesc o cale pentru a ajunge în sursele noastre de apă şi în mâncare. Dacă se întâmplă să se descompună în ADN-ul dumneavoastră, ei pot să vă afecteze genele. Iar mulţi dintre aceşti atomi ajung să fie „zidiţi” în dinţii dumneavoastră. Spre deosebire de majoritatea atomilor din corpul dumneavoastră, cei zidiţi în solidul smalţ al dinţilor au fost cu dumneavoastră încă din momentul în care i-aţi ingerat prin cordonul ombilical şi când aţi fost hrănit ca bebeluş. Dacă v-aţi născut la începutul anilor '60, dinţii dumneavoastră conţin mai multe deşeuri nucleare decât dacă v-aţi fi născut mai târziu, când solul şi oceanele au avut timp să îngroape atomii radioactivi. De altfel, specialiştii în medicină legală folosesc proporţia de carbon-14 din smalţ pentru a stabili vârsta rămăşiţelor umane neidentificate.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook