SUA blamează modificarea Codului Penal al României: ”Aceste amendamente vor slăbi statul de drept”


Măsura parlamentarilor de a modifica Codul Penal aduce tot mai multe critici negative asupra României. Ambasadorul american la OSCE, Daniel B. Baer, a declarat că ratificarea amendamentelor la Codul Penal va slăbi statul de drept.

"În urmă cu aproape un sfert de secol, România a avansat rapid, devenind o democraţie modernă şi integrată în comunitarea euroatlantică. România a făcut progrese remarcabile, ceea ce face ca introducerea noii legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare. SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii aleşi de investigaţiile anticorupţie şi conflicte de interes", a declarat ambasadorul american Daniel B. Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, potrivit Meiafax.


Acesta a precizat si că modificările Codului Penal ar slăbi statul de drept.

"Am luat notă de faptul că aceste amendamente au fost adoptate fără consultare publică sau dezbatere şi fără ca autorităţile juridice sau societatea civilă să îşi exprime punctul de vedere. Dacă vor fi ratificate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi statul de drept prin restrângerea investigaţiilor de corupţie ale DNA şi ale altor autorităţi", a mai spus Baer.

Diplomatul american a făcut apel la Parlamentul României "să reconsidere această iniţiativă şi să se asigure că legislaţia României respectă angajamentele luate de România în cadrul OSCE privind statul de drept şi buna guvernare".

Comentarii Facebook