Român arestat pentru terorism! Voia să atace cu bombă trupele din cadrul MAI



Procurorii DIICOT au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat acuzat de acte de terorism. De asemenea, au mai fost reținute alte două poersoane, pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.


Prin ordonanţele din data de 12.09.2017 şi 13.09.2017, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:

BÎRZU CRISTIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de acte de terorism, faptă prevăzută de art. 32 alin. 1 lit. b din Legea 535/2004, raportat la art. 206 alin . 1 C.p, din Legea 535/2004, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranți şi PINTILIE GABRIEL, AŞTEFĂNOAEI CRISTIAN şi MANDACHE CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Bărbatul se pare că a trecut la islam în perioada în care era încarcerat într-un penitenciar din Germania.

”În fapt s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău”, mai informează DIICOT.

Conform procurorilor, inculpatul a fost condamnat la data de 02.02.2015 de către Tribunalul Neamţ la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc la data de februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului.

În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria.

De asemenea, oamenii legii au stabilit, în urma administrării probatoriului, existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de către inculpaţii Mandache Constantin, Aştefănoaei Cristian, Pintilie Gabriel şi un alt suspect, grup specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport ş.a. La gruparea infracțională a aderat și inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Aştefănoaei Cristian și Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte și de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate.

Inculpatul Bîrzu Cristian a aderat la grupare în luna a anului 2017, având rolul de a indentifica clienți interesați să obțină acte falsificate, clienți de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate. De menționat este faptul că inculpatul Bîrzu Cristian a obținut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieși ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.

În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie.

La data de 12.09.2017, procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iași împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Vaslui și Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate și de altă natură falsificate.

În data de 13 septebrie, Bîrzu a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.


Comentarii Facebook