Raed Arafat vrea să interzică țigările electronice

 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vrea să fie interzisă promovarea în public a ţigărilor electronice.

 

Noaptea trecută, pasajul Universităţii (din Bucureşti - n.r.) era fără reclamele la tutun pe care le-am comentat acum câteva zile. Mulţumesc tuturor celor care au luat poziţie faţă de promovarea acestor produse. Mulţumesc presei care a preluat acest subiect şi l-a tratat cu maximă seriozitate. Astăzi, la orele 10,00, la Senatul României, reprezentanţii "2035 fără tutun" împreună cu alte organizaţii şi personalităţi vor prezenta proiectul de modificare a legii care interzice promovarea produselor din tutun, astfel încât noua formă a legii să includă şi noile modalităţi introduse recent pe piaţă. (...) Sper ca parlamentarii noştri să preia propunerile şi să iniţieze un proiect legislativ în acest sens, astfel încât să oprim în cel mai scurt timp promovarea acestor produse şi recrutarea noilor generaţii de fumători de către comercianţii morţii!”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

 

Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai 'sănătos' decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii '90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, mai arăta Arafat.

 

Dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a "noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, adaugă el, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere, care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod, crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor.

 

Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuie luate pentru stoparea acestei ofensive, însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas, la acest moment, este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem, cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul, care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate, lipsind studiile şi dovezile pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false”, spunea Arafat.

Comentarii Facebook