Îți place carnea la grătar? Vezi cum trebuie gătită pentru a te feri de cancer


Potrivit oamenilor de știință din New York, metoda prin care pregătim cărbunii pentru grătar poate contamina carnea cu substanțe chimice periculoase care pot duce la apariția cancerului.

În timp ce gătim mâncarea, grăsimea se topeşte, ajunge pe cărbuni şi produce fum. Acest fum contaminează carnea cu nitrosamine, substanţe chimice cancerigene. Dacă aveţi de gând să faceţi grătar atunci asiguraţi-vă că aveţi cărbunii pregătiţi şi că aceştia nu mai scot fum, alegeţi carne cu puţine grăsimi pe care să o gătiţi bine, dar să nu o lăsaţi prea mult pe grătar”, a explicat dr. Mustafa Ozel de la University of York.

Cercetarea este rezultatui unei colaborări de lungă durată dintre chimişti şi oameni de ştiinţă specializaţi în studierea alimentelor. Echipa de specialişti, coordonată de profesorul Fahrettin Gogus de la Universitatea din Gaziantep, a folosit tehnologii (care la origine au fost dezvoltate pentru măsurarea substanţelor chimice din atmosferă) cu scopul de a măsura concentraţii a şase compuşi canceroşi din carne de miel care a fost gătită fie deasupra unui grătar cu cărbuni pregătiţi, fie deasupra cărbunilor nepregătiţi.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit o creştere substanţială a substanţelor cancerigene în carnea gătită desupra cărbunilor nepregătiţi, care încă fumegau.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook