Gaura din stratul de ozon va traversa Romania! O expunere de 20 de minute poate avea efecte grave


Gaura din stratul de ozon din zonele arctice va ajunge deasupra Europei si a Romaniei. Batranul continent s-ar putea transforma intr-un cuptor radioactiv.

Specialistii atrag atentia ca cel mai grav va fi in joi si vineri, cand Romania va fi expusa unui val de ultraviolete atat de puternic incat chiar si 20 de minute petrecute in aer liber ar putea fi deajuns sa provoace arsuri grave de piele.

"Cand sunteti afara soarele va poate provoca arsuri in numai 20 de minute, chiar daca este primavara. Asta din cauza rarefierii stratului de ozon", a declarat Markus Rex, de la Institutul de Cercetare Polara Marina din Postdam, Germania.

Pentru a nu fi afectati de radiatii medicii ne recomanda sa stam joi si vineri cat mai putin afara. "Pielea expusa de pe fata, gat sau maini trebuie data cu creme fotoprotectoare. Hainele de sezon in culori deschise, bej sau alb, nu atrag radiatiile, iar timp de cateva zile, trebuie sa consumam legume si fructe verzi, suplimente nutritive cu vitamina C si alti antioxidanti care apara organismul de radicalii liberi", a spus dermatologul Mirela Miertoiu de la Clinica Dr. M. Estetic, citat de Libertatea.

 

De asemenea, trebuie sa purtam palarii si caciuli pentru a ne acoperi capul, iar copiilor si varstnicilor le transmite sa nu iasa afara dupa ora 11.00, cand nivelul radiatiilor va atinge cote maxime.

 

Expertii de la Institutul de cercetari polare "Alfred Wegener" au descoperit zileel trecute o subtiere accentuata a stratului de ozon. Ei sustin ca refacerea stratului nu va fi posibila mai devreme de 10-14 zile.

"Pierderea ozonului se agraveaza aici de la o zi la alta si pot spune, cu ingrijorare, ca este cea mai mare diminuare a stratului de pana acum", precizeaza specialistii Centrului European pentru Mediu.

Comentarii Facebook