Cum scoți PETE de pe HAINE: PETE de ulei, cafea, guma de mestecat sau rugină

 

Petele de pe haine pot fi scoase cu trucuri simple, folosite de bunicile noastre. Vorbim de pete dificile, de ulei,  sange, vin roșu, guma de mestecat, rugina, fructe sau cerneală.

 

Pentru guma de mestecat

 

Se pune partea cu guma in apa rece, se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal de exemplu, pana ultimele urme ies.

 

Petele de fructe

Se scot cu solutie de sare de lamaie cu care se freaca locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.

 

Petele de sange

Se scot cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent.

 

Nu se foloseste niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixand pata pe material petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

 

Petele de vin rosu

 

Petele de vin de pe fata de masa se scot cu orice alcool alb: tuica, vodca, alcool pur petele de rasina se scot cu un tampon imbibat cu benzina usoara.

 

Petele de alcool, ceai, ceai de pe piele se curata cu solutie de parti egale apa + alcool.

 

Petele de iod se presara proaspete cu faina sau amidon, se lasa 1-2 ore, se spala apoi cu detergent si apa.

 

Petele de cafea se scot cu apa sarata, in care se tine materialul 1 ora, apoi se clateste.

 

Petele de transpiratie se scot cu o solutie de apa si otet.

 

Petele de ceara se scot cu o hirtie pusa peste ele si apoi se calca cu un fier incins, se repeta cu alta foaie de hirtie pina toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat.

 

Petele de mucegai se inmoaie in otet 1 ora daca pata e proaspata, apoi se clateste cu apa si sapun.

 

Petele de fond de ten se scot cu miez de paine, prin frecare usoara.

 

Petele de iarba proaspete se scot cu o solutie de lamiie si apa, sau spirt fierbinte. Atentie cind incalzesti spirtul!!!

 

Petele de grasime proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pina se absoarbe grasimea, se freaca pata bine lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

 

Petele de cerneala si pix se curata cu lapte daca sunt proaspete. Daca locul a fost curatat si cu altceva pixul va iesi foarte greu sau de loc.

 

Un alt sfat al bunicii ar fi cu privire la scoaterea petelor de mina de pix de pe haine, cu ajutorul spirtului, imediat ce pixul a atins o tesatura se adauga putin spirt, se freaca putin locul respectiv si in cateva momente am scapat de pata.

 

Petele de cacao se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pina se curata, se clateste cu apa si sapun locul.

 

Petele lasate de curatatul cartofilor sau a vinetelor de pe miini se curata prin frecarea mainilor cu ramasite de lamaie sau apa cu sare de lamaie sau otet.

 

Petele de parfum se scot cu glicerina calda apoi se clatesc normal.

 

Petele galbene de pe tesaturi se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal.

 

Scoaterea petelor de alcool

 

Petele provocate de bauturile alcoolice trebuie imediat tamponate.Pentru aceasta e bine sa aveti mereu in casa o solutie compusa din o parte otet alb si doua parti alcool.

 

Petele de ulei(de floarea soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat cateva zeci de minute si apoi se spala la masina. Daca nu avut succes total din prima operatie, repetati procedeul si a doua oara garantat nu veti mai avea urma de pata.

 

Petele de cafea se curata imediat cu o carpa curata si apa minerala gazata, apoi se spala normal in masina de spalat.

 

Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.

 

Petele de cafea, ceai, sange, iarba se pot scoate usor de pe tesaturile de in, bumbac, canepa, daca le frecam cu apa oxigenata. Sau prin spalarea cu apa calda, la care se adauga 20 ml amoniac si doua linguri de orice detergent.

 

Petele de ciocolata de pe haine se scot prin frecare cu apa foarte sarata.

 

Petele de ceara se scot de pe tesaturi prin punerea petei intre doua sugative (sau o bucata de material care absoarbe), apoi se calca cu un fier de calcat putin incalzit. Sugativele se schimba mereu, pana cand dispar complet petele. Apoi locul se va sterge cu alcool.

 

Petele de cerneala rosie de pe tesaturi dispar in 24 de ore daca intindem putin mustar deasupra lor, iar a doua zi spalam locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

 

Petele de cerneala de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau prin inmuiere in zeama calda de lamaie ori prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.

 

Preluare: Eva.ro

Comentarii Facebook