Cum scapi de frica amintirilor neplacute? Vezi ce spun oamenii de știință


Un nou studiu al unor oameni de știință de la Universitatea din Amsterdam arată că un eveniment neașteptat te poate ajuta să treci peste frica unor amintiri neplăcute.

Înţelegerea modului în care creierul formează amintirile traumatice ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele care suferă de stres post-traumatic şi alte tulburări de anxietate.

Amintirile nu rămân imprimate în creier pentru totdeauna. Studii recente pe animale şi oameni au demonstrat că odată ce ne amintim evenimente neplăcute, aspectele emoţionale neplăcute pot fi reduse. Experimentele au folosit anumite medicamente pentru a slăbi asocierea dintre o amintire şi un răspuns negativ. Cu toate acestea, detaliile legate de modul şi motivul pentru care aceste medicamente funcţionează nu au fost clarificate.

Acum, noile rezultate par să scoată la iveală un pas subapreciat din acest proces. Pentru ca răspunsul emoţional legat de amintire să slăbească, ceva neaşteptat trebuie să se întâmple în timp ce persoana în cauză îşi aminteşte evenimentul neplăcut. Această nepotrivire dintre ceea ce aşteaptă persoana respectivă şi ceea ce se întâmplă cu adevărat face ca amintirea să devină neclară şi vulnerabilă.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook