Duminica 28 Aprilie

Cum să faci despărțirile mai ușoare? Răspunsul vine de la un cercetător român


În general, despărțirile sunt dureroase, dar conform cercetorilor unor oameni de știință, tehnologia le poate face și mai dureroase.

Doi cercetători,Corina Sas de la Universitatea din Lancaster şi Steve Whittaker de la Universitatea din California, Santa Cruz, au realizat un studiu pe 24 de indivizi care tocmai trecuseră printr-o despărţire, urmărind modul în care aceştiaî ţi gestionau materialele digitale (fotografii, filmări,mail-uri, muzica etc) legate de relaţia de cuplu din care tocmai ieşiseră.

Astfel s-a constatat că subiecţii dezvoltaseră o varietate de moduri în care „scăpau” de aceste materiale, în funcţie de cât de răniţi se simţeau.

În mare s-au remarcat trei strategii principale. „Unii oameni tind să păstreze mai mule materiale din acest fel lucru care îi face să îşi readucă în memorie amintiri dureroase. Alţii, mai impulsivi, şterg toate aceste posesii digitale, dar mai târziu s-ar putea să regrete asta, în timp ce alţii aleg să nu mai acceseze o perioadă materialele, urmând ca ulterior să hotărască pe care le elimină”, a explicat Sas.

Mulţi oameni greşesc când renunţă la materialele digitale, unii dintre ei le şterg pe toate iar apoi regretă”, a adăugat şi Whittaker.

Totuşi este mult mai greu să ştergi o „relaţie digitală” decât să arzi nişte scrisori, iar materialele de pe Twitter sau Facebook sunt cel mai greu de gestionat după o despărţire. Urmele lăsate de relaţiile de cuplu pe reţelele de socializare „pot fi deosebit de greu de înlăturat”, susţine Sas.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook