Copoiul ardelenesc, singura rasă de vânătoare românească, ar putea dispărea



Copoiul ardelenesc, singura rasă de câini de vânătoare creată în România, ar putea să dispară cât de curând. Numărul exemplarelor de copoi cu pedigree este într-o continuă scădere.

Pentru a încerca să prevină acest lucru, crescătorii vor să înfiinţeze, după 15 februarie, un club în care să fie înscrişi toţi cei aproximativ 40 de proprietari de copoi cu pedigree din ţară

"În România sunt aproximativ 40 de crescători de copoi ardelenesc cu pedigree. La aceştia şi la cele mai puţin de zece canise din România sunt mai puţin de 500 de copoi cu acte, iar rasa riscă să dispară din România în următorii ani dacă nu se face ceva", a declarat agenţiei Mediafax Teodor Dan, preşedintele asociaţiei Copard, care se ocupă de câinii din rasa copoi ardelenesc.

Acesta susține că cel mai mare pericol pentru copoiul ardelenesc sunt încrucişările necontrolate.

"Pentru a controla această rasă vrem să înfiinţăm un club al copoiului ardelenesc, unde proprietarii să se cunoască între ei şi să militeze pentru păstrarea rasei. După 15 februarie, când se va încheia sezonul de vânătoare, asociaţia Copard şi mai mulţi crescători de copoi ardelenesc din Bistriţa, Alba, Timiş, Sibiu şi alte zone se vor întâlni să discute statutul asociaţiei. Încercăm să obţinem suport material şi să atragem cât mai mulţi crescători de copoi ardelenesc", a adăugat Teodor Dan.

Perioada de glorie a rasei a fost în secolul XX, când copoii ardelenești erau folosiți de către nobilii din Ardeal.

Comentarii Facebook