Ce sunt antioxidanţii și în ce alimente îi găsim

 

Antioxidanții sunt buni pentru sănătatea şi frumuseţea ta. Foarte mulți nu știu ce sunt aceste substanţe, la ce folosesc şi în ce alimente se găsesc.

 

Ce sunt antioxidanţii?

 

Un antioxidant este orice vitamină, mineral sau nutrient care are rolul de a proteja şi de a repara celulele corpului, astfel încât să nu fie afectate de efectul nociv al radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi sunt prezenţi în corpul nostru în mod firesc şi contribuie la distrugerea şi eliminarea bacteriilor şi viruşilor care atacă organismul. Însă, atunci când ajung în concentraţii prea mari (din cauza poluării, a alimentelor nesănătoase sau a fumului de ţigară inspirat) devin dăunători. Aici, intervin antioxidanţii.

 

În ce alimete găsim antioxidanţii?

 

Antioxidanţii există sub cea mai pură formă în fructe, legume, cereale, nuci, aflăm de la medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu. Printre cei mai importanţi antioxidanţi pentru organism se numără betacarotenul, vitamina C, vitamina E, zincul şi seleniul. Iată în ce alimente le găseşti!

 

Betacarotenul îl găseşti în spanac, cartofi dulci, roşii, caise, sparanghel, sfeclă, broccoli, pepene galben, morcovi, mango, piersici, grepfrut roz, dovleac.

 

Vitamina C o găseşti în ardei, pătrunjel, citrice, măceşe, cătină, căpşuni, broccoli, varză de Bruxelles, pepene galben, conopidă, grepfrut, nectarine, papaya.

 

Continuarea pe eva.ro

Comentarii Facebook