Adeverinţă de jurământ anti-alcool eliberată de Biserică

 

Biserica i-a eliberat unui bărbat o adeverinţă prin care se confirmă faptul că nu mai consumă băuturi alcoolice pe o perioadă de şase luni. Hârtia putea fi folosită la locul de muncă. 

 

Prin prezenta adeverim că Domnul Perju Ion din Municipiul Rădăuţi a jurat că nu va consuma băuturi alcoolice pe o perioadă de şase luni, respectiv până la Crăciun. Eliberăm această adeverinţă pentru a-i servi la locul de muncă”, se arată în adeverinţa datată 6 iulie 2011. 

 

Această practică ar fi străveche, existând și o pagina pe Wikipedia, unde este prezentat, cu un umor involuntar deosebit, istoricul acestui obicei inedit: ”În zona montană a Bucovinei, unde o mare parte a anului este foarte frig, locuitorii obișnuiesc să se încălzească prin consumarea de băuturi alcoolice spirtoase. Unii dintre ei au devenit astfel alcoolici, iar dependența de spirtoase i-a îndemnat spre înfăptuirea mai multor nelegiuiri. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cum mulți oameni promiteau că se lasă de alcool dar nu se țineau de cuvânt, s-a încetățenit obiceiul ca cei bețivi să jure în fața unui preot, cu mâna pe Biblie, că o anumită perioadă (un an, doi ani, pe viață) nu vor mai pune în gură nici o picătură de alcool. Preotul citea cu acest prilej Moliftele Sf. Vasile cel Mare, iar clopotele bisericii băteau pentru a anunța comunitatea că un om a renunțat la acest viciu”. Astfel de cruci pot fi întâlnite în satele Vama şi Sadova din judeţul Suceava, scrie realitatea.net

Comentarii Facebook