Rețetă simplă și ieftină pentru cozonac de post, cu ciocolată. Va impresiona pe oricine


Rețeta pentru cozonacul de post este potrivită pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele care doresc să gătească de post înainte de sărbător. Aceasta este alegerea perfectă pentru pentru persoanele care țin încă post și vor să se bucure de un desert delicios.

Cozonacul se numără printre cele mai apreciate deserturi la români. Puțini știu, însă, că există o variantă de post pentru cozonacul cu ciocolată, după rețeta de mai jos.

Ingrediente pentru aluat

  • 1 pliculeț (2 lingurițe) de drojdie uscată
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 90 ml de lapte vegetal la alegere, încălzit
  • 200 ml de lapte de cocos (plus încă 20 g care vor fi folosite pentru ungerea cozonacului)
  • 360 g de făină albă
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura de ciocolată

  • 120 g de ciocolată neagră
  • 1 lingură rasă de cacao
  • 4 linguri de zahăr brun

Ingrediente pentru glazură:

  • 2 linguri de zahăr brun
  • 1-2 linguri de apă.

Mod de preparare

Drojdia se amestecă alături de laptele puțin încălzit și zahărul. Se lasă câteva minute pentru ca drojdia să se activeze și să înceapă să facă spumă. Lichidul se adaugă într-un bol mai încăpător. Se poate frământa și cu mâna dacă își este mai simplu. Se pune laptele de cocos, făina și un praf de sare. Se frământa 10 minute până obții un aluat neted. Se lasă la dospit într-un loc cald timp de o oră sau până își dublează dimensiunea.

Ciocolata neagră se topește separat apoi se adaugă o lingură de cacao și 4 linguri de zahăr. Opțional, se poate adăuga și un pumn de nuci mărunțite.

Pentru asamblarea cozonacului de post, se unge o formă de copt cu puțin ulei, apoi se pregătește aluatul. Pe blatul de lucru se adaugă puțină făină și se întinde cu un sucitor. Se pune apoi umplutura de ciocolată peste aluat și se întinde bine pe toată suprafața.

Se rulează cozonacul pe lungime până la jumătate, apoi se rulează din partea cealaltă tot până la jumătate, astfel încât să fie îmbinate.

Se poate rula precum o ruladă simplă. După ce s-a răsucit, se pune în forma de copt unsă cu ulei. Se acoperă totul cu un șervețel de bucătărie și  se lasă să mai crească 45 de minute, într-un loc cald.

Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Se întind 20 de ml de lapte de cocos deasupra aluatului și se pune la cuptor pentru 30-35 de minute. El va fi gata când se rumenește pe deasupra. Se poate testa cu o scobitoare pentru a fi sigură că este copt.

În acest timp se prepară glazura. Într-o cratiță se pun 2 linguri de zahăr cu 1-2 linguri de apă și se fierbe până ce zahărul s-a dizolvat și a ieșit un sirop destul de subțire. Când este cozonacul gata, se întinde deasupra și se lasă la răcit în forma sa, timp de 10-15 minute.

Comentarii Facebook