Sunt sau nu fructele de mare permise în post? Preot: „Postul nu este o dietă”


A început Postul Crăciunului și mulți credincioși se întreabă dacă au voie să consume sau nu fructe de mare. 

Creveții, scoicile, stridiile, homarii, caracatițele, melcii fac parte din regnul animal, spune preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Așadar nu trebuie consumate în post. 

Regula postului creștin este să nu consumăm alimente de proveniență animală, nici produsele lor: lapte, ouă, brânză. Rostul postului adânc este să-ți educe pofta, vorbim aici de rolul instinctelor, și cel mai apropiat instinct este foamea. Este un instinct natural, întrucât trebuie să ne alimentăm ca să supraviețuim, dar în același timp alimentația este o plăcere, un rafinament. Postul scoate așa-numitele alimente «de dulce», care ne îndulcesc gustul, ni-l fac mai plăcut, mai rafina”, explică preotul. 

De aceea, alimentele de provenință animală sunt considerate «de dulce» pentru că sunt mai plăcute, mai dorite clar“, explică preotul. Viața noastră creștinească are la bază educarea tuturor instinctelor. Plecăm de la acest exercițiu zilnic, al mâncării, dar în perioada postului trebuie să educăm și celelalte instincte, chiar și instinctul sexual. Trebuie să căutăm să educăm toate instinctele, ca să se facă «voia lui Dumnezeu», adică să ne sfințească”, mai spune preotul. 

Când se poate mânca pește în postul Crăciunului

În postul Crăciunului, credincioșii au dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică. Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, și pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și până la 25 decembrie.


Comentarii Facebook