Joi 2 Februarie

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului în 2022. Ce nu trebuie să lipsească astăzi de pe masă


Lăsata secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care creștinii ortodocși pot mânca de dulce, înaintea începerii Postului Crăciunului. 

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului în 2022 are loc pe 14 noiembrie și marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea începerii unui a dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului. 

Postul Crăciunului începe marţi, 15 noiembrie şi este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paştelui, cu o durată de 40 de zile. Până pe 21 noiembrie, atunci când este şi sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, perioada de postire este mult mai aspră. În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.

14 noiembrie, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, sărbătoare în calendar ortodox

Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este „seclum”, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: „De mâncare postînd, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemancarea... Că un mincinos vei fi urat de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea...”.

Tradiţii şi obiceiuri la români de Lăsata Secului

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Crăciunului. Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este o sărbătoare extrem de importantă şi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

De asemenea, de Lăsata secului, creștinii petrec alături de familie si mănânca bucate alese. Totodată, în această zi este bine ca finii să meargă la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.


Comentarii Facebook