Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te îndrăgostești. 7 lucruri uimitoare


  • Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te îndrăgostești?
  • Dragostea îți face inima mai sănătoasă
  • Dragostea poate reduce durerea fizică
  • Mitul fluturilor din stomac atunci când te îndrăgostești este real
  • Dragostea neîmpărtășită te poate îmbolnăvi


Dragostea este vrajă și beție, iar inteligența omului, ca și judecata nu au ce căuta în dragoste. Dragoste este beție, ei bine, omul inteligent nu se îmbată.” (Camil Petrescu)

Dacă ai fost vreodată îndrăgostit, cu siguranță cunoști prea bine senzațiile de fluturi în stomac, mâini transpirate sau fericire instantanee. Atunci când iubești, zonele din creierul tău responsabile de plăcere sunt inundate de neurochimicale precum dopamină și oxitocină. Dar ce se întâmplă de fapt în corpul tău atunci când te îndrăgostești?

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te îndrăgostești?

Oamenii sunt într-o căutare continuă de companie și de afecțiune pe tot parcursul vieții. După ce te îndrăgostești de o altă persoană, totul, de la starea ta de spirit până la obiectivele tale de viață, poate fi transformat de către persoana iubită. 

1.Atunci când te îndrăgostești, creierul produce dopamină (provoacă euforie)

Atunci când te gândești la persoana iubită, corpul tău produce dopamină, hormon responsabil pentru sentimentul de fericire. Poți resimți același impuls și atunci când faci ceva ce îți place foarte mult, atunci când mănânci mâncarea preferată sau asculți muzica preferată.

2.Atunci când te îndrăgostești, tensiunea e mai scăzută

De obicei, hipertensiunea se ține sub control cu sport, alimentație sănătoasă și, uneori, medicamente. Cu toate acestea, oamenii de știință consideră că dragostea poate ajuta mult în menținerea unei tensiuni sănătoase. Un studiu din 2007 a arătat că oamenii căsătoriți au o tensiune mai scăzută și risc mai mic de a face boli cardiovasculare.

3.Atunci când te îndrăgostești, corpul tău are o toleranță mai mare la durere

Oamenii de știință au mai descoperit că atunci când ne uităm la celălalt semnificativ, creierul nostru declanșează un mecanism care reduce senzația de durere. Chiar dacă doar să te uiți la o imagine a partenerului nu va fi la fel de puternică precum anestezia, este totuși frumos să știi că doar și gândul la tine îl face pe cel drag să se simtă mai bine.

4. Atunci când te îndrăgostești, este posibil ca sănătatea ta fizică să se îmbunătățească

Există atât de multe moduri în care sănătatea ta fizică poate reacționa pozitiv la găsirea sufletului tău pereche. Dragostea duce la o inimă mai sănătoasă, un sistem imunitar mai puternic, la pierderea în greutate și o viață mai lungă, făcând din promisiunea „până când moartea ne va despărți” mai mult decât un angajament.

5.Atunci când te îndrăgostești, te simți mai stresat sau mai liniștit, în funcție de stadiul relației

La începutul relației, persoanele au tendința de a se simți mai stresați, neștiind dacă sentimentul este reciproc. Atunci, nivelul de cortizol, hormonul asociat cu stresul, este mai ridicat. Ulterior, nivelul de stres asociat cu relația se domolește.

6. Atunci când te îndrăgostești, poți experimenta probleme de stomac

Expresia „fluturi în stomac” este de fapt adevărată într-o oarecare măsură. Chiar dacă dragostea este un sentiment extraordinar, uneori îți determină creșterea nivelului de cortizol. După cum am spus și anterior, cortizolul este un hormon asociat adesea cu stresul. Astfel, poți avea neplăceri la stomac și poți avea chiar stări de greață. Sentimentul este similar cu ceea ce experimentează mirii în ziua nunții lor, când devin nervoși până la punctul în care se simt rău.

7.Atunci când te îndrăgostești, dragostea neîmpărtășită te-ar putea îmbolnăvi

Dacă o relație nu merge așa cum ți-ai dorit, este posibil să ai nopți întregi de insomnii, stres corporal și lipsă de substanțe nutritive, care îți pot slăbi sistemul imunitar și îți pot pune sănătatea în pericol.


Comentarii Facebook