Postul Paștelui 2021. Interdicții și dezlegări la pește. Ce nu ai voie să faci


Postul Paștelui 2021. Postul Mare al Paștelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Postul Paștelui 2021. În anul 2021, Paștele ortodox pică pe 2 mai, în timp ce Paștele catolic pică pe 4 aprilie. Postul Sfintelor Paști în acest an va fi perioada 15 martie - 1 mai. Creștinii numesc acest post și Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor.

Postul Paștelui 2021. Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui

Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunți în zilele Praznicelor împărătești și nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite.

Postul Mare al Paștelui este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

Postul Paștelui 2021. Ce nu ai voie să mănânci dacă ții post

În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioșii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. De asemenea, în Postul Paștelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul și alcoolul nu sunt permise.

Pe parcursul întregului Post al Paștelui există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine și se bea apă și în Vinerea Mare se ține post negru. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până la săvârșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite), când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn.

Postul Paștelui 2021. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă și duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin.

La praznicul Buneivestiri și în Duminica Floriilor se dezleagă și la pește ( când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn și vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

Postul Paștelui 2021. Cum să ținem postul într-un mod sănătos

Ce mâncăm sănătos în post: 

-legume crude/conservate/înghețate

-fructe

-cereale

-leguminoase

Trebuie să mâncăm mai des, dar în porții mai mici. Nu combinăm fructele cu restul alimentelor, dar produsele din cereale pot fi combinate cu legume pentru a obține o senzație de sățietate.

Din ce ne luăm proteinele în post?

-leguminoase

-cânepă

-spirulină

-alge marine

-nuci

Pe parcursul postului trebuie să ne curățăm organismul, să avem grijă să nu ne îngrășăm.

Unde greșim și ne îngrășăm în post?

-prea multe cereale sau leguminoase

-porții consistente

-mese dezorganizate

În timpul postului, nu căutați înlocuitori de produce animale, deoarece sunt plini de aditivi.

Ar trebui să mâncăm câte ceva la un interval de 3-4, chiar 5 ore. Asta înseamnă câteva mese pe zi. Nu pot să spun dacă 3 principale și 2 gustări. Pot să fie două principale și două gustări, spre exemplu. Ideal ar fi să mâncăm din toate. Există ceea ce se numește my plate, adică farfuria mea, care este împărțită aproape în patru: un chenar mai mic în care se află proteina animală, un chenat destul de bine reprezentat în care sunt produsele din cereale, apoi legumele și fructele. Și avem, separat, produsele care sunt din lapte - se pare că este important să mâncăm din ele câte puțin, cât de des”, spune medicul Simona Carniciu, conform Antena 3.


Comentarii Facebook