Sambata 26 Octombrie

Unicornul românesc UiPath pare să se prăbușească. Acțiunile scad vertiginos, după revenirea lui Daniel Dines la conducerea companiei!


Anunțul demisiei lui Rob Enslin, după doar 4 luni în care a preluat funcția de CEO, a avut un impact negativ asupra unicornului românesc UiPath, acțiunile companiei fiind în cădere liberă. 

De asemenea, UiPath a anunțat că de la 1 iunie, Daniel Dines va prelua frâiele companiei pentru a o conduce spre „o creștere durabilă, menținând în același timp profitabilitatea”. Ba chiar mai mult, Dines a declarat că va reorienta compania către clienții și partenerii săi și va îmbunătăți execuția. 

În același timp, Daniel Dines a vorbit și despre demisia lui Rob Enslin, menționând că motivele sunt personale, însă Ensiln va rămâne consilier al companiei. Chiar și așa, vestea nu a fost primită prea bine de investitori, acțiunile scăzând vertiginos cu peste 30%, până la 12,70 USD pe acțiune în orele de după închiderea pieței. Această acțiune a investitorilor arată că nu au încredere că revenirea lui Dines  la conducere va fi una benefică. 

Captură de ecran din 2024-05-31 la 10.02.42.png

Captură de ecran din 2024-05-31 la 10.03.13.png

Când UiPath a înregistrat primul profit trimestrul trecut, lucrurile păreau să meargă în direcția bună. Investitorii au reacționat pozitiv atunci la demisia lui Dines din funcția de co-CEO și la numirea lui Rob Enslin ca unic CEO. Dines s-a ocupat de atunci de inovație, un domeniu în care excelează și în care a arătat rezultate impresionante în crearea gamei de servicii a UiPath. În calitate de CEO, el a dus UiPath de la un mic apartament din București pâna la a fi singurul "unicorn" românesc (startup evaluat la peste 1 miliard de dolari) listat pe Wall Street. Dar a reușit, de asemenea, să conducă compania de la un maxim de aproape 90 de dolari pe acțiune după listare la un minim de puțin peste 10 dolari”, punctează analistul eToro Bogdan Maioreanu.

În ultimii doi ani, UiPath a avut un parcurs perfect de depășire a estimărilor profitului pe acțiune (EPS) și a veniturilor în 100% din cazuri. În primul trimestru al anului 2024, parcursul UiPath a rămas neschimbat, înregistrând venituri de 335 de milioane de dolari și o creștere de 15% de la an la an, reușind totodată să depășească estimările cu aproape 2 milioane de dolari. 

Deși compania rămâne lider de piață în domeniul RPA (automatizarea proceselor prin roboți) și lucrează pentru a include IA generativă și LLM (modele mari de limbaj) în suitele sale de produse, drumul ce va urma este unul destul de complicat. 

Dines are câteva sarcini importante în fața sa, poate cea mai mare dintre ele fiind aceea de a recâștiga încrederea investitorilor. Reacția pieței după aflarea veștii este grăitoare în legătură cu ceea ce simt investitorii despre această schimbare de conducere după numai patru luni. O altă provocare este să mențină ritmul de creștere și profitabilitatea. UiPath estimează că va încheia anul cu venituri de puțin peste 1,4 miliarde de dolari, ceea ce este mai puțin decât consensul inițial de 1,56 miliarde de dolari, și un profit operațional de 145 de milioane de dolari”, notează analistul eToro.

UiPath este a patra cea mai deținută acțiune de către investitorii români pe platforma socială de tranzacționare și investiții eToro, după Tesla, Nio și Apple. Nvidia se află pe locul al șaselea în acest clasament.

Foto: Dreamstime

Comentarii Facebook