O firmă din Cluj are o dronă imposibil de bruiat. Drona poate fi ”arma secretă” a României în cazul unor conflicte


O dronă imposibil de bruiat a unei firme din Cluj, ar putea fi o  ”armă” de nădejde a României în cazul unui conflict


O companie din Cluj a realizat o premieră tehnologică prin dezvoltarea unei drone care nu poate fi bruiată. Aceasta reprezintă un pas major în domeniul tehnologiei și securității, evidențiind capacitatea României de a produce echipamente de avangardă.

Drona creată de firma clujeană utilizează tehnologii avansate care îi permit să opereze fără a fi afectată de interferențele externe. Aceasta are aplicații importante în diverse domenii, de la supraveghere și securitate până la operațiuni militare. Performanțele sale unice o fac un instrument valoros pentru forțele armate și alte agenții de securitate.

”Guvernul României a lansat ideea, care sper să fie dusă mai departe și de următurl guvern, de dronă românească. La BSDA am descoperit în jur de 10 firme românesți care lucrează pentru firme străine, care , în general, lucrează în domeniul dronelor. Am descoperit o firmă din Cluj care avea o dronă care nu putea fi bruiată”, a declarat Vasile Dîncu într-o emisiune online

Dîncu a declarat  că această realizare este doar un exemplu al capacităților României de a inova și de a produce echipamente militare de înaltă performanță. El a subliniat importanța susținerii industriei naționale și a investițiilor în cercetare și dezvoltare pentru a menține competitivitatea pe plan internațional.

Prin această dronă imposibil de bruiat, firma din Cluj poate avea o contibuție pozitivă în securitatea națională și internațională

Deși Vasile Dîncu nu a precizat de care firmă este vorba, cel mai probabil aceasta este Oves Enterprise, cea mai mare firmă din Cluj implicată în producția de drone. 

OVES Enterprise a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 10 milioane de euro, înregistrând o creștere cu 43% față de anul precedent. Mihai Filip, CEO al companiei, a declarat la începutul anului că, deși rezultatele au fost sub estimările inițiale, acestea sunt foarte bune având în vedere contextul dificil al industriei IT din 2023, marcat de disponibilizări și reduceri de bugete. Extinderea internațională și lansarea primelor produse pe segmentul de drone au contribuit semnificativ la acest succes.

Compania și-a propus și în acest an să păstreze ritmul de investiții, cu un buget de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea produselor proprii și extinderea internațională. În ianuarie, compania avea șapte produse în diverse stadii de dezvoltare, unele deja lansate, pe care dorește să le ducă la nivelul următor.


Comentarii Facebook