Sunt zboruri de la Cluj cu muncitori spre Germania până în 17 mai. Cât de afectat este Aeroportul de criză


Chartere cu muncitori vor zbura până în 17 mai de la Cluj-Napoca spre Germania. 

Una dintre preocupările majore este reluarea activității după această perioadă. Mai avem un zbor regulat, spre Malmo, prin Wizz Air. Suedia este zonă galbenă și nu sunt interzise zborurile.

Avem, chartere spre Germania și am avut și unul spre Austria. Vom avea până în 17 mai chartere spre Germania cu muncitori, cu respectarea tuturor condițiilor impuse de ordonanțele militare”, a spus directorul general al Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj.

Traficul de pe Aeroportul Internațional Cluj s-a prăbușit din luna martie, după declararea pandemiei de coronavirus. 

În luna martie s-a înregistrat o scădere cu 57% a traficului, față de luna martie 2019.

În luna aprilie 2020m, traficul a scăzut cu 94% față de aceeași lună din 2019. ”Având în vedere scăderea traficului am luat măsuri de reducere a costurilor și multe măsuri economie. Avem consultații săptămânale cu alte aeroporturi”, a mai spus David Ciceo.

Am procedat la ajustarea serviciilor prestate de către terți, la rezilierea unor contracte și la amânarea unor achiziții, din motive de oportunitate, pentru că în perioadele de criză este bine să avem resursele financiare pentru plățile viitoare pentru a nu avea probleme cu plățile viitoare”, a spus Irimie Popa, membru al Consiliului de Administrație al Aeroportului Cluj.

Acesta a spus că a cerut CEC Bank să beneficieze de amânarea ratelor, dar ”oficiali din cadrul Consiliului Județean a spus că n ar fi oportun ca Aeroportul să solicite amânarea plății ratelor. Dacă Guvernul României nu are autoritatea necesară și a luat această măsură, atunci cine are interesul ca Aeroportul să nu își prezerve aceste plăți. Să nu beneficieze de aceste facilități, pentru a avea mai mult cash la dispoziție. Vremurile care vin sunt grele și nu cred că nu ne-ar prinde bine să avem disponibilități financiare”, a mai spus Irimie.

Am reziliat contractul cu firma de pază și 40 de angajați ai Aeroportului au fost mutați la asigurarea pazei. Peste 200 de angajați au fost în șomaj tehnic. În continuare urmărim ceea ce se întâmplă și ne adaptăm. Am blocat angajările. dar avem nevoie de personal pentru că vom continua dezvoltarea”, a precizat directorul Aeroportului, David Ciceo.

Am solicitat CJ Cluj în calitate de garant pentru amânarea ratelor. Singurul scop al Aeroportului Cluj a fost de a beneficia de facilitățile fiscale puse la dispoziție de către stat. Printr-o adresă am solicitat acordul garantului (Consiliului Județean Cluj). Am solicitat doar amânarea ratelor pentru perioada aprilie - decembrie 2020. Valoarea este de 3,5 milioane de lei, deci nu se pune problema de incapacitatea de plată a Aeroportului, de executare silită a Aeroportului”, a spus directorul economic al Aeroportului Cluj.

Consiliul Județean Cluj este garantul acestui credit și dacă Aeroportul Cluj ar fi în incapacitate de plată ar trebui să îl plătească. Noi am cerut să amânăm ratele și credem că toți ar trebui să acționeze corect și să ne sprijinim”, a declarat David Ciceo.

Noi nu suntem incapacitate de plată. Este o măsură de prudență. Vrem Să reușim să păstrăm locurile de muncă am dorit să mutăm o parte din cash pentru anul viitor când traficul va crește”, a declarat David Ciceo.

Aeroportul nu va mai avea încasările din luna ianuarie 2020. Nu putem compara luna aprilie cu luna aprilie de anul trecut. Măsura de amânare a creditelor vine să rezolve tocmai acest lucru. De ce să nu beneficiem de prevederile legii. Banca nu se poate opune. În calitate de autoritate tutelară, Consiliul Județean Cluj este garant de la acordarea creditului”, a mai spus Irimie Popa.

Măsura de amânare a ratelor ar proteja Consiliul Județean, care este garantul creditului și dacă sunt probleme vor trebui să achite Consiliul Județean Cluj creditul”, a mai spus David Ciceo.

Deocamdată nu avem un refuz concret, dar este o adresă a președintelui Alin Tișe trimisă consilierilor județeni, prin care se spune că aeroportul Cluj ar fi în imposibilitate de plată”, a mai spus David Ciceo.

Îi pune în gardă pe consilieri pentru că dacă vor trebui să voteze în Consiliul Județean Cluj să plătească CJ Cluj creditul, că ar putea fi solidari și să răspundă în cazul în care creditul trebuie achitat de către Consiliul Județean. Dacă tot este război între Tișe și Ciceo de ce trebuie Aeroportul zdruncinat? Practic cererea noastră trebuie să fie votată de consilierii județeni, dar este riscul să nu fie pusă pe ordinea de zi, pentru că se vor teme consilierii județeni”, amai spus Irimie. În hârtia trimisă de Alin Tișe Consilierilor Județeni cluj se arată că aceștia ar putea răspunde cu averea personală în cazul în care ratele ar fi plătite de Consiliul Județean Cluj.

Creditul accesat de Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj este de 45 de milioane de lei și a fost accesat în 2014, pe o perioadă de 20 de ani. Au fost achitate rate în valoare de 9,3 milioane de lei și mai sunt 34 de milioane de lei de achitat. Aveam de plătit 3,5 milioane de lei pentru perioada aprilie - decembrie. 

Comentarii Facebook