Sticla Turda cere sa fie preluata de stat pentru a-i fi sterse datoriile. Altfel, fabrica deschisa in 1921 se va inchide


Sticla Turda a facut o solicitare AVAS prin care cere ca societatea sa fie preluata de catre stat si datoriile sa ii fie sterse. Altfel, Sticla Turda va fi inchisa si 350 de oameni vor ramane pe drumuri.

"Plata datoriilor se poate face doar prin preluarea de stat a intregii societati si valorificarea tuturor activelor care nu sunt necesare. Va ramane doar partea rentabila, adica activitatea de productie de sticlarie suflata manual la teava, care se va putea reprivatiza", se spune in memoriul trimis AVAS si semnat de administratorul special al Sticla Turda, Traian Rusan.

La data de 31 decembrie 2009, Sticla Turda avea datorii de 22,6 milioane de lei, din care cele mai mari erau de 4 milioane de lei catre furnizori, 10,7 milioane de lei catre bugetul asigurarilor sociale si inca 7,6 milioane de lei penalitati de intarziere.

Sumele datorate bugetului de stat s-au acumulat in perioada 1990 - 2005, cand numarul angajatilor a scazut de la 6.500 la 1,700, iar toti cei care au fost dati afara au primit salarii compensatorii.

"Trecerea in somaj cu salarii compensatorii a generat costuri salariale necontrolate. Cursul de schimb valutar din perioada 1990 - 2004 a fost instabil. Toate acestea au dus la acumularea de datorii purtatoare de penalitati si dobanzi foarte mari. In 2005, la cererea societatii s-a intrat in insolventa si apoi din 2007 in reorganizare judiciara. In aceasta perioada s-a reusit plata datoriilor la Banca si a tuturor furnizorilor, ramanand in aceasta perioada cu datorii doar la ANAF si AVAS, desi societatea mai are doar 350 de angajati. Patrimoniul societatii este foarte mare in raport cu activitatea ramasa - peste 12 hectare de teren si 26 de cladiri. Societatea foloseste in prezent 2 cladiri si maxim 1 hectar teren, dar este nevoita sa plateasca paza si taxe pentru toata suprafata si toate cladirile", a mai precizat Traian Rusan. 


Numai pentru paza celor 12 hectare de teren Sticla Turda plateste anul 336.000 de lei si inca 300.000 de lei taxe.

 

Prin planul de reorganizare, Sticla Turda trebuie sa isi vanda proprietatile pe care nu le foloseste si sa plateasca datoriile, dar din cauza crizei mondiale nimeni nu vrea sa le cumpere.

 

Toate activele scoase la vanzare sunt prezentate chiar si pe site-ul societatii, cu fotografii si descriere amanuntita.

 

Conducerea societatii a precizat ca numai din productie nu poate plati debitele, care numai la Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii (AFPCM), din cadrul DGFP Cluj, erau, la finalul luni decembrie 2009, la 9 milioane de lei.

Sticla Turda a reusit sa faca chiar si investitii, cumparand un cuptor de topit, dar nu poate apela la credite bancare sau la finantari europene atata timp cat este in reorganizare.

Deputatul Mircia Giurgiu a declarat pentru Stiri de Cluj ca a preluat solicitarea conducerii Sticla Turda si a inaintat-o AVAS spre analiza. "Sansa ar fi sa le transforme datoriile in actiuni si sa permita societatii sa isi revina. Datoriile sunt vechi si au fost acumulate in anii de dupa Revolutie de catre conducerea de atunci. Daca nu se va face ceva Sticla Turda se va inchide. Daca statul nu e de acord cu aceasta propunere tot nu castiga nimic", a mai afirmat parlamentarul.

Conducerea Sticla Turda atrage atentia ca daca societatea va fi oprita, chiar si pentru o scurta perioada de timp, va impartasi aceeasi soarta cu Turdeana, Chimica si Casirom. "Tanand cont de zona in care se gaseste fabrica, in trei saptamani ar fi devastata vecinii de etnie rroma din gara. Acum, dupa cum s-a informat in numeroase materiale, este o lupta continua cu ei, sunt nenumarate procese, adrese la politie, la primarie si nu pot fi stapaniti", a mai afirmat Traian Rusan, in memoriul pus pe masa AVAS.

Fabrica Sticla Turda a fost infiintata in 1921 si pana in 1990 a avut 5.500 de angajati, iar acum a ajuns la 350. Societatea a anuntat ca are contracte pe tot anul 2010, inclusiv pe primele luni ale anului 2011.

Sticla Turda a realizat in 2009 venituri din vanzarea de produse finite in valoare de 9,7 milioane de lei, din care 77% din contracte incheiate cu firme din strainatate.

 

Comentarii Facebook