Cum va arata sistemul de impozitare in 2011 in viziunea lui Sebastian Vladescu

 

TVA de 21-22%, majorarea cu 30% a salariului minim pe economie, impozit pe profit si dividende de 15%, impozit progresiv pe venitul global, inclusiv pensii, sunt ideile pe care Ministrul de Finante le considera viabile in 2011.

Ministrul Vladescu si-a aratat intr-un interviu publicat de Ziarul Financiar azi strategia pentru 2011, cum ar trebui sa arate sistemul de impozitare daca ar fi luati in calcul doar factori economici, nu si elemente de doctrina politica sau aspecte electorale.

Impozit pe venit

Potrivit lui Vladescu, este neaparat necesara renuntarea la cota unica de 16% si trecerea la un sistem de impozitare progresiva a venitului global pentru a avea fondurile de finantare in educatie, sanatate si pensii.

In acelasi timp s-ar putea acorda facilitati mari pentru cei care isi incheie contracte de pensie privata si asigurari medicale private.

Treptele de impozitare ar trebui sa fie foarte mici si sa nu fie scutiti de impozit decat cei care sunt in zona salariului minim pe economie. Pentru descurajarea evaziunii prin munca "la negru" acest salar minim ar trebui crescut cu 30%.

Impozit pe profitul companiilor

Vladescu considera oportuna reducerea de la 16 la 15 % a  impozitului pe care il platesc companiile si de asemenea a impozitului pe dividende pe care il platesc actionarii acestora in momentul cand retrag bani din societatea comerciala.

El justifica aceasta reducere de taxe prin nevoia de a ramane atractivi ca tara pentru investitiile straine.

TVA

Ministrul de Finante se declara in continuare nemultumit de faptul ca a trebuit sa majoreze TVA si crede ca o cota de TVA optima ar fi mai mica cu 2-3% decat cea introdusa recent de 24%.

Impozit forfetar

Acest impozit este benefic in zonele de activitate unde profitul este greu de masurat si in lipsa lui s-ar produce o puternica evaziune fiscala.

Impozit pe diferenta intre valoarea declarata si valoarea afisata a averii

Ministrul vizeaza re-evaluarea proprietatilor la nivelul real si impozitarea averii care nu a fost justificata de contribuabili

"Stiu ca o asemenea lege va fi foarte greu de trecut prin Parlament si probabil ca va functiona ca ordonanta de urgenta, pentru ca numai astfel vom avea un instrument clar pe baza caruia Fiscul sa intrebe din ce bani a fost construita si din ce este intretinuta o casa cu 14 dormitoare si sala de mese de 20 de persoane. Daca banii au venit de la varul din strainatate, pana cand respectivul va aduce hartii doveditoare, Fiscul va retine impozit pe diferenta dintre venitul declarat de contribuabil si valoarea estimata a proprietatii" a spus Vladescu


Comentarii Facebook