Revolutie in sistemul de impozitare: Sebastian Vladescu anunta renuntarea la cota unica

 

Ministrul Finantelor considera ca este neparat necesara introducerea unui impozit progresiv de la 1 ianuarie 2011 pentru ca Romania va avea o recesiune mai mare de 1,5% in 2010


"Pentru functionarea Romaniei este neaparat nevoie de introducerea de la 1 ianuarie 2011 a unui sistem de impozitare progresiva a veniturilor, in trepte mici care sa plece cat mai de jos, cota unica de 16% fiind o etapa incheiata in noua conjunctura economica", afirma Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, intr-un interviu publicat de Ziarul Financiar azi.


Ministrul de Finante sustine ca prin introducerea unui sistem de impozitare progresiva pe venitul global statul ar avea resursele de a incuraja pensiile si asigurarile de sanatate private, prin acordarea de mari deductibilitati la impozitare. Ar putea fi redusa in acest fel presiunea pe sistemul de pensii si asigurari de sanatate public.


Conform lui Vladescu toate expertizele tehnice arata ca in 2010 economia va scadea cu 1,5% iar prognozele pentru 2011 sunt de asemenea foarte rezervate, asa incat pentru a putea finanta in continuare educatia, sanatatea, pensiile este nevoie de o altfel de colectare la buget, mai eficienta.


"Pentru fiecare lucru exista o anumita perioada de viata. Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat şi nu o spun ca sa lansez o discutie politica, pentru ca proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici impotriva PD-L (n. red. care a initiat cota unica şi o sustine in continuare), nici in favoarea PSD (n. red. sustinator traditional al impozitarii progresive). Este o optiune strict profesionala, bazata pe calcule ale expertilor din minister" a spus Sebastian Vladescu.

Comentarii Facebook