Sindicatele de la Nokia i-au tepuit pe angajati? Muncitorii nu primesc compensatorii


Angajatii de la Nokia Jucu risca sa ramana fara plata salariilor compensatorii, dupa ce prin contractul coletiv de munca semnat la inceputul anului, intre sindicate si conducere, acestea nu au fost prevazute.

Surse au declarat ca, in contractul colectiv de munca, nu a fost trecuta obligativitatea platii salariilor compensatorii.

"Angajatii sunt acum la mana conducerii Nokia, pentru ca in contractul colectiv de munca, semnat in luna februarie a acestui an intre liderii celor doua sindicate de la fabrica din Jucu si reprezentantii Nokia Romania, nu se prevede nicaieri plata unor salarii compensatorii in cazul disponibilizarilor colective. in CCM nu a fost prevazut asa ceva pentru ca documentul are valabilitate pana in 31 ianuarie 2014 si, probabil, nimeni nu si-a inchipuit ca pana atunci fabrica sa fie inchisa. Nu cred ca cineva s-a gandit ca Nokia va pleca dupa trei ani de functionare a fabricii din Jucu", au spus sursele citate de Mediafax.

In contractul colectiv de munca (CCM) se face referire numai la cazul in care activitata va fi restransa. "Nokia va respecta procedurile prevazute de lege si de contractele colective de munca la nivel superior aplicabile, referitoare la concedierea individuala sau colectiva, inclusiv cu referire la obligatiile de consultare, la ordinea de prioritate si la criteriile minimale prevazute de acestea", mentioneaza sursa citata.

"Nokia este indreptatita si va tine seama de performanta profesionala a angajatilor ce pot fi afectati de masurile de restrangere a activitatii", se arata in CCM al Nokia Jucu.

Prin acelasi act s-a stipulat numai ca angajatii vor primi prime de Pasti de 60 de lei brut si de 90 de lei brut de Craciun, dar si ca salariul minim in fabrica este de 670 de lei.

 

Vezi si...

Greva la Nokia Jucu

Comentarii Facebook