Salariile profesorilor vor crește cu 20%, din 2024. Dascălii vor primi doar jumătate din majorarea promisă de Guvern în timpul grevei


Salariile profesorilor vor crește cu 20% din 2024, nu cu 40%, cât le-a fost promis în timpul grevei generale din vara trecută. 

Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că, de la 1 ianuarie, salariilor profesorilor vor crește cu 13%, urmând să mai crească și cu 7% de la 1 iunie.

„Cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii! În 2024, salariile profesorilor vor crește cu 20%, astfel: 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie. Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an!

În plus, vor fi reglate inechitățile salariale în ceea ce privește personalul de conducere din unitățile de învățământ!”, a scris ministrul Educației.

Ciolacu a subliniat că bugetul pentru Educație în 2024 va fi „un record”, atingând 4,1% din PIB, o sumă în continuare foarte mică pentru a face performanță în educație.

„Am avut o discuție în seara asta. Cred că am închis lucrurile în linii mari. Am fost cu doamna ministră a Educației. Va fi un buget record pentru educație, respectiv 4,1 % din PIB. Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele. Normal că mi s-a părut prea mult la un moment dat pe investiții, sunt aproape 12 miliarde de lei numai din PNRR în investiții în infrastructură”, a declarat Ciolacu. 

Premierul a afirmat că mărirea salariilor profesorilor reprezintă o ofertă "cât se poate de respectuoasă", ținând cont de nivelul salarial scăzut din trecut.

„Au înțeles și dânșii exact marjele în care ne putem încadra. Oricum este un salt spectaculos, acum va rămâne reforma și cerințele noastre, ale părinților, în ceea ce privește educația”, a mai spus Marcel Ciolacu, la Digi24.


Comentarii Facebook