Exproprieri de un miliard de lei pentru Centura Metropolitană Cluj-Napoca


Ministerul Transporturilor va acorda despăguibiri de un miliard de lei proprietarilor de terenuri care vor fi expropriate pentru realizarea Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.

Banii, 200 de milioane de euro, vor asigura terenul pe care va fi realizată Centura Clujului. Guvernul, prin Ministerul Transporturilor va plăti un miliard de lei pentru exproprierea a 1600 de terenuri proprietate privată în localitățile Apahida, Baciu, Florești, Feleacu (județul Cluj) respectiv municipiul Cluj-Napoca.

Vor fi expropriate terenuri de peste 3 milioane de metri pătrați. 

Primăria a reușit să semneze contractul pentru lotul 1, de numai 2 kilometri de la ieșirea din Mănăștur până la unitatea militară din Florești. Pentru restul centurii de 40 de km încă nu s-a stabilit câștigătorul. Oricum a fost numai o ofertă, a Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden, așa că dacă s-au respectat cerințele din caietul de sarcini nu pot fi probleme.

Centura va lega Autostrada Transilvania, de la noduil din Gilău, de comuna Florești, trecând prin Făget, Borhanci și apoi de Aeroportul Cluj. ”Prin implementarea acestui obiectiv vor fii descongestionate sectoare cu frecvente aglomerării actuale și va fi asigurată legătura directă a drumurilor naționale DN 1, DN 1C, DN 1F și DN 16 cu autostrada A3 și implicit va fi asigurată accesibilitatea și conectarea la rețeaua majoră TEN-T CORE. Pentru prezentul act normativ este necesară aprobarea sumei cu titlu de despăgubire, în valoare de 1.053.732 mii lei, aferentă celor 1.598 de imobile, în suprafață totală de 3.026.125 mp teren, astfel cum este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul proiect de act normativ.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

-aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, conform studiului de fezabilitate;

-aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor  proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură”, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1;

-aprobarea listei cuprinzând imobilele proprietate privată supuse exproprierii, proprietarii sau deținătorii acestora, aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu, din județul Cluj, așa cum rezultă din evidențele unităților administrativ – teritoriale, precum şi a sumelor individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor în valoare de 1.053.732 mii lei, pentru un număr de 1.598 de imobile în suprafață totală de 3.026.125 mp teren, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre;” se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Valoarea celui de al doilea tronson al Centurii este de 3.525.487.694,39 lei fără TVA. 

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu tot proiectul, dar cert este că nu există fonduri disponibile pentru realizarea centurii de 1,1 miliarde de euro. Cert este că dacă se amână mai mult începerea lucrărilor, costurile vor fi mai mari și mai greu de acoperit. 

Comentarii Facebook