Salariații ar mai putea avea parte de o zi liberă. Care sunt condițiile?


 Pentru a convinge cât mai multe persoane să participe la alegeri, ținând cont de prezența din ce în mai scăzută din ultimii ani, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect de lege pus marți în dezbatere, ca cei ce merg la vot să primească o zi liberă plătită. 

Astfel, potrivit proiectului de lege de la Senat, salariații cu drept de vot ar putea beneficia, la cerere, „de o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

De această zi liberă ar urma să beneficieze și salariații care votează prin corespondență sau cei care au locul de muncă aici, dar se află temporar în afara țării și votează în străinătate.

În cazul în care două tipuri de alegeri se desfășoară în aceeași perioadă, salariații vor beneficia de o singură zi liberă plătită. Tot de o zi liberă vor beneficia salariații și în cazul organizării unui tur doi al alegerilor. Absența de la oricare dintre cele două tururi înseamnă pierderea dreptului de a solicita zi liberă.

Termenul până la care se va putea cere liberul pentru participarea la vot este de „18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul”, fiind, de fapt, cel stabilit de Codul muncii pentru efectuarea concediului de odihnă. Asta înseamnă că liberul se va putea lua și la peste un an și jumătate de la alegeri.

Costurile generate de acordarea zilelor libere plătite pentru participarea salariaților la vot vor fi suportate de către fiecare angajator în parte, potrivit proiectului.

Pentru ca măsura să fie pe deplin aplicabilă, în cel mult trei luni de la intrarea ei în vigoare, autoritățile vor trebui să emită și normele metodologice de aplicare.

Prin prezenta propunere legislativă se urmărește creșterea numărului de cetățeni români cu drept de vot care se prezintă la vot, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”, motivează inițiatorii apariția propunerii.

Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.


Comentarii Facebook