Piaţa imobiliară se prăbuşeşte! Vânzările au scăzut cu o treime, în întreaga ţară. Expert imobiliar: „De asta sunt cifrele atât de mici”


Piaţa imobiliară se prăbuşeşte! Datele de la Cadastru arată că vânzările au scăzut cu o treime, în întreaga ţară, în luna aprilie, comparativ cu martie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care s-au vândut sau s-au cumpărat în aprilie este cu peste 11.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut, scăderea este de aproximativ 25%.

Este o situație normală. Anul trecut, știm cu toții, a fost problema războiului și apoi a urmat o isterie și o panică totală în rândul cumpărătorilor, iar cifrele pe care noi le vedem astăzi vin din două direcții: o dată sunt apartamentele care sunt gata de tranzacționare acum și se semnează și mai vin alte contractele care au fost semnate anul trecut în aceeași perioadă și apartamente care se livrează astăzi. De asta sunt cifrele atât de mici.

Prețurile cu siguranță că au crescut și au crescut justificat de data aceasta. Analizăm puțin primele luni ale acestui an. Comparativ cu februarie-martie, luna aprilie a venit cu un volum mult mai mare de tranzacționări. Cred că mai corect ar fi să ne uităm la numărul de ani de contracte care s-au semnat ca să ne facem o părere de situația actuală din piață.

Părerea noastră, uitându-ne pe cifre, este că volumul tranzacțiilor va crește în următoarea perioadă și totodată vedem un apetit mai ridicat pentru investitorii străini care vin să cumpere pentru a da spre închiriere mai departe în România, pentru că taxele în continuare sunt foarte mici comparativ cu celelalte țări europene.

Vorbim de antecontracte în masă mai mare atunci când ne referim la imobile care sunt în curs de execuție, pentru că acolo nu putem să facem direct vânzări.

Nivelul construcțiilor sigur că s-a mai diminuat. Se emit autorizații din ce în ce mai greu, motiv pentru care există un interes sporit pentru zonele periferice ale Capitalei, unde avem cu siguranță un volum mult mai mare de construcții și de tranzacționări decât vedem în București și acolo și prețurile sunt probabil mult mai accesibile decât în zonele centrale ale Capitalei”, a explicat Diana Micu, expert imobiliar, la Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook