Un sfert din toate locurile de muncă, la nivel global, se vor schimba în următorii cinci ani. Care dintre angajați vor avea cel mai mult de suferit?


Potrivit unui raport realizat în 2023 de Forumul Economic Mondial, un sfert din locurile de muncă se vor schimba în următorii cinci ani. Mulți dintre angajați vor avea de suferit.

Noile evoluții ale economiei globale, tranziția ecologică și digitalizarea pe de o parte, întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare, de cealaltă, vor face să dispară 2% din locurile de muncă în această perioadă, potrivit MediaFLUX.

Principalele pericole la adresa locurilor de muncă rămân însă încetinirea creșterii economice și slăbirea puterii de cumpărare a consumatorilor.

Raportul arată că în 45 de economii, care acoperă 673 de milioane de lucrători, se așteaptă ca 69 de milioane de noi locuri de muncă să fie create, în timp ce 83 de milioane vor fi eliminate, ceea ce reprezintă o scădere netă de 14 milioane de locuri de muncă, sau 2% din locurile de muncă actuale.

Noua geografie economică creată de schimbarea lanțurilor de aprovizionare și de o mai mare concentrare pe reziliență în detrimentul eficienței ar trebui, de asemenea, să genereze o creștere netă a locurilor de muncă, cu avantaje în special pentru economiile din Asia și Orientul Mijlociu.

În timp ce așteptările privind înlocuirea muncii fizice și manuale de către mașini au scăzut, se preconizează că sarcinile care necesită raționament, comunicare și coordonare – toate acestea fiind trăsături care prezintă un avantaj comparativ pentru oameni – vor fi mai ușor de automatizat în viitor, menționează sursa citată anterior.

Se așteaptă ca inteligența artificială generativă să fie adoptată de aproape 75% dintre companiile intervievate și se situează pe locul al doilea, după roboții umanoizi și industriali, în ceea ce privește așteptările de pierdere a locurilor de muncă.

Care sunt angajații care vor avea cel mai mult de suferit?

Casierii, funcționarii, secretarele și contabilii vor avea cel mai mult de suferit în urma digitalizării economiei și introducerii inteligenței artificiale.

De cealaltă parte, cele mai mari creșteri ale locurilor de muncă vor proveni din educație (3 milioane de locuri de muncă) și agricultură (4 milioane de locuri de muncă), determinate în parte de factori demografici și în parte de aplicarea noilor tehnologii în aceste domenii.

Investițiile în tranziția ecologică, precum și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la aspectele legate de sustenabilitate vor crea noi oportunități.

Prin urmare meseriile de ingineri în domeniul energiei regenerabile, ingineri de instalații și sisteme de energie solară până la specialiști în sustenabilitate și profesioniști în protecția mediului vor fi la mare căutare, ceea ce se va traduce printr-o creștere de aproximativ un milion de locuri de muncă.

Competențele cu cea mai mare căutare în cadrul companiilor includ gândirea analitică și creativă, urmate de alfabetizarea tehnologică, curiozitatea și învățarea pe tot parcursul vieții, reziliența și flexibilitatea, gândirea sistemică, inteligența artificială și big data.

Comentarii Facebook