Duminica 10 Decembrie

România e ”campioana” scumpirilor din Uniunea Europeană. De ce sunt produse mai scumpe ca în Italia, Franța sau Spania


România a devenit ţara scumpirilor record, iar motivul pentru care unele produse costă dublu față de cele din Franța este dependența de importuri. 

În ultimii trei an, în România, alimentele s-au scumpit cu 43 de procente. Asta spune Eurostat. În timp ce media la nivel european e de 32 de procente. Avem majorări semnificative de preţuri la toate produsele de bază: legume, fructe, lactate, carne sau pâine. Şi în foarte multe cazuri aceste creşteri de la noi sunt mult mai mari în comparaţie cu statele membre ale UE.

Zahărul e mai scump la noi cu 90 de procente. La francezi creşterea e de 57%. Preţul untului a crescut cu 71%, în timp ce în Italia scumpirea e de 45%. Pentru carnea de porc plătim mai mult cu 32 de procente, cu 10 procente peste media Uniunii Europene. Pâinea, alimentul de bază, e mai scumpă cu 56%. În Spania, majorarea e de doar 21%. Iar preţul legumelor a explodat. Sunt mai scumpe cu 66%, în timp ce în Italia creşterea e de doar 27%. Explicaţiile specialiştilor?

România astăzi cultivă industrial ceapă pe o suprafaţă care reprezintă 10% din cât cultivăm cu ani în urmă. Lipsind această cantitate la ceapă, la cartofi, la fasole..evident că se importă. Astăzi România nu mai are decât două fabrici de zahăr. Şi atunci evident că se aplează la import. La carnea de porc identic. Pe zona cărnii de vită nu avem ferme de creştere a vacilor de carne”, a declarat Dragoş Frumosu, Sindicat Industria Alimentară.

În ultimii trei ani, noi am început să importăm din ce în ce mai multe alimente. Şi bineînţeles că le importăm la preţuri occidentale. Pe lângă acest lucru, costurile de producţie au crescut fantastic, pe fondul scumpirii energiei, a gazelor, chiar şi a carburanţilor”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, conform ObservatorNews.ro.

Comentarii Facebook