Impozit de 70% pentru proprietarii care închiriază locuințe, fără să plătească taxele. Măsura fiscală intră în vigoare de la 1 iulie 2024!


Statul le declară „război” proprietarilor care își închiriază locuințele, dar uită să mai plătească impozit. Noua lege a intrat deja în vigoare și conține un set de măsuri fiscal-bugetare prin care să se asigure sustenabilitatea financiară a țării.

În acest set de reguli există și mărirea impozitării, la 70%, de la data de 1 iulie 2024, în contextul evaziunii fiscale.

La momentul de față, cota de impozitare pentru cei care au locuințe în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate și au sursă necunoscută. 

La începutul anului actual a fost introdusă cota forfetară de 20% din venitul brut, plus un impozit de 10% pentru chiriașii care sunt persoane juridice. De asemenea, există și un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, proprietarii sunt buni de plată. 

Totuși, valoarea diferă când se trece plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii.

Astfel, mulți chiriași au ajuns deja să fie vizați de Poliție, autoritățile verificând dacă au sau nu contracte de închiriere înregistrate la ANAF. În acest mod, acolo unde documentele lipseau, polițiștii le-au transmis să-și facă un contract de comodat, de închiriere și să obțină o viză de flotant. 

De asemenea, trebuie să se asigure că adresa la care locuiesc să apară și în buletinul lor. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF.

S-a ajuns la aceste măsuri în urma faptului că proprietarii nu-și declară veniturile pentru a nu mai plăti impozit către stat. Așadar, autoritățile au demarat o serie de controale la locuințele acestora, în mod aleatoriu. 

Comentarii Facebook