Gata cu păcălelile imobiliare? Agenții imobiliari vor fi trași la răspundere, un proiect de lege a ajuns în Senat


Internetul este plin de capcane. Uneori putem fi păcăliţi fără să ne dăm seama. De exemplu, unii agenţi imobiliari folosesc tot felul de trucuri pentru a-şi atrage clienţii. Agenţii imobiliari care îşi promovează proprietăţile cu fotografii sau informaţii înşelătoare vor fi traşi la răspundere. Un proiect de lege care a ajuns în Senat stabileşte că aceştia vor fi obligaţi să urmeze cursuri, să se înscrie într-un registru naţional şi să se asigure că ce prezintă clienţilor este 100% real. Cei care nu vor urma regulile ar putea fi chiar excluşi din breaslă.

Internetul abundă de anunţuri imobiliare, însă nu toate redau informaţii adevărate despre locuinţele prezentate. De exemplu, unii agenţi imobiliari folosesc tot felul de trucuri pentru a-şi atrage clienţii. Promovează pe site-uri anunţuri pentru apartamente care s-au dat deja, doar ca să îi ademenească pe clienţi cu alte oferte. Mai rău de atât, unii prezintă eronat informațiile despre apartamentul pe care vor să-l vândă sau să-l închirieze. Pentru ca astfel de situaţii să nu mai existe, la Senat a fost depus un proiect de lege care urmăreşte reglementarea activităţii de intermediere imobiliară.

Este o situaţie cu care în practică nu ne vom mai întâlni după ce acest proiect va deveni lege, pentru că cei care apelează la astfel de practici vor fi sancţionaţi. 

Odată ce devii agent imobiliar şi ai autorizaţie de funcţionare vei fi obligat ca orice proprietate pe care o promovezi să aibă în spate un contract cu proprietarul. Inevitabil trebuie să se cunoască. Şi să afle informaţii esenţiale pentru cel interesat, cum ar fi suprafaţa utilă şi totală a imobilului, compartimentarea, anul construcţiei sau localizarea exactă. Mulţi dintre cei care îşi caută o locuinţă spun că au trecut prin tot felul de situaţii neplăcute din cauza lipsei de reguli în acest domeniu.”, explică David Grigorescu, reprezentant APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România), pentru Observator

Sancţiunile încă nu au fost stabilite, dar se va ajunge de la avertismente chiar la excluderea din profesie. Principalul beneficiar al acestei legi va fi consumatorul. Sunt peste o sută de ore de teorie şi 60 de ore de practică pe care trebuie să le faci înainte de a te înscrie în Registrul Unic al Agenţilor Imobiliari.

Agenţii imobiliari vor fi obligaţi să aibă şi o asigurare de răspundere civilă pentru situaţiile în care, spre exemplu, vin la vizionare cu potenţiali clienţi şi se întâmplă să deterioreze anumite bunuri în locuinţă. În prezent, în România activează în jur de 20 de mii de agenţi imobiliari, arată estimările. 30% dintre aceştia s-ar putea reorienta odată cu reglementarea sectorului, spun cei din piaţă.

Comentarii Facebook