Cu cât se scumpesc alimentele până ajung pe mesele românilor. Diferența de preț între fermă și raft în România, comparativ cu alte țări din UE


Prețul produselor crește semnificativ în lanţul de aprovizionare, de la producător până la raft, acesta fiind diferit de la țară la țară.

De exemplu, un kilogram de mere din producție locală costa în martie 2024 pe rafturile magazinelor din România 0,89 de euro (89,04 euro/100 kilograme), cu 54% mai mult decât prețul cu care același produs a plecat de la fermier, arată o nouă analiza a Economica.net.

Prețul crește odată cu procesarea alimentelor. Astfel, produsele se scumpesc în medie, 31%, adică 0,18 euro pe kilogram (18,07 euro la suta de kg), atunci când acestea trec prin stațiile de sortare.

Acesta crește încă o dată atunci când este ambalat, cu încă 17%, adică 0,13 euro (13,44 de euro la 100 de kilograme).

Trebuie menționat însă că România are  cea mai mică diferență între prețul de la fermier și prețul de retail (de la raft).

În Ungaria, se adaugă la prețul inițial de 0,35 de euro, încă 0,74 de euro la stația de ambalare.

În Spania, prețurile de pe raft ajung la 1,4 euro, de la 0,65 de euro la poarta fermei. Și în Franța prețul pornește de la 0,65 euro per kilogram și ajunge la 1,4 euro pe rafturi.

Astfel, în Ungaria, Spania și Franța, prețurile se dublează pe lanțul de distribuție (plus 118% și respectiv 114%).

Prețurile aproape se dublează și în Germania (plus 99%). Aici centrele de ambalare adaugă în medie doar 10%, 79% fiind adaosul pe care îl pun comercianții.

Captură de ecran 2024-04-20 124831.png

Foto: Imagine analiză Econimica.net

Comentarii Facebook