Concedieri la NTT Data, gigantul clujean din domeniul IT. Oamenilor li s-ar cere să demisioneze: ”Noi vrem șomaj”


Compania NTT Data, un nume solid de pe piața IT-ului din România, ar urma să renunțe la o serie de angajați. 

Conform unor surse din piață, citate de dorusupeala.ro, ar fi în pericol de a-și pierde locurile de muncă angajații din departamentul EMBEDDED (denumit intern ETEC) din cadrul companiei NTT Data Romania. Acolo lucrează în principal de ingineri software și specialiști în tehnologie digitală care lucrează în dezvoltarea de software instalat pe diverse dispozitive hardware, mai ales în dezvoltarea de aplicații specifice industriei auto.

Potrivit site-ului citat, la ETEC lucrează aproximativ 160 de oameni, iar 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri, majoritatea online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul.

Angajații care au ieșit public cu cazul lor au spus că sunt invitați să plece doar cei fără ”pile sau prieteni” în management.

Cei de pe bench, mă refer la cei care nu au pile în management, primesc ședinte 1:1 în calendar, în care sunt puși în fața faptului împlinit: DEMISIA AMIABILĂ. Li se dau timpi de gândire scurți, unii semnează, cei care nu semnează încep să fie amenințați/avertizați”, a scris un martor din interiorul NTT Data.

Angajații au aflat de la managerul Ioana Lancea că întreaga industrie auto mondială (pentru care lucrează și NTT Data) și-a frânat dezvoltarea, este în plin proces de restructurare și face concedieri.

Se pare că NTT Data a optat deja să reducă salariile celor care rămân în firmă. ”Celor care încă mai au proiect, li se taie deja toate bonusurile (denumite intern ”venituri variabile”). Acestea sunt sume plătite regulat sub formă de bonus, la care firma achită doar 10% impozit și nu sunt declarate ca salarii, la care taxele ar fi de 35%. Evident, pentru sumele respective nu se plătesc contribuții la pensii și, dacă ajungi șomer, nu vei primi indemnizație de șomaj proporțională cu acele venituri”, a scris un angajat NTT Data. 

Angajații ar prefera să fie trimiși în șomaj, nu să fie forțați să își dea demisia. ”Ce nu înțeleg este de ce nu bagă lumea în șomaj, pentru că în aceste vremuri tulburi mai nimeni nu angajaează în domeniul IT software. Nu îmi explic de ce imaginea unei companii este pusă mult peste soarta unor zeci, poate chiar sute de oameni. Corporațiile au grijă doar de imaginea lor perfectă și mai ales de prețul acțiunilor pe bursă, iar săracii oameni care își aduc contribuția sunt aruncați ca niște măsele stricate, nici măcar trimiși în șomaj, ca să aibă parte de protecție legală (că nu putem strica imaginea din piață a firmei, nu-i așa?)”, a scris un angajat al NTT Data România, pentru sursa citată.

Angajații NTT Data care sunt în astfel de situații își pot împărtăși experiența în rubrica de comentarii!

--------------------

Drept la replică

NTT DATA are un flux pozitiv de personal, cu raport dublu în favoarea noilor veniți în echipa noastră

În urma unui set de informații inexacte publicate cu privire la activitatea NTT DATA, considerăm utilă atașarea poziției exprimate de echipa noastră, în primul rând pentru o informare publică obiectivă, corectă și clară. 

Ne simțim nevoiți să respingem ferm afirmațiile care induc ideea unor schimbări masive de personal în cadrul NTT DATA. Dimpotrivă. Fluxul de personal la nivelul NTT DATA este pozitiv și datele constituie un argument concludent în acest sens: în 2023 am angajat de două ori mai mulți profesioniști care activează în echipa noastră, raportat la numărul colegilor care au ales să-și continue parcursul profesional în alte companii.  

Echipa NTT DATA este adepta relațiilor pe termen lung cu colegii care aleg să ni se alăture. Peste 320 de profesioniști sunt alături de noi, de peste 7 ani. Alți aproximativ 670 de colegi au acumulat deja o vechime de peste trei ani în companie. 

Vă comunicăm aceste date care reflectă, credem noi, mult mai corect imaginea NTT DATA. Un angajator consecvent care cultivă relații de colaborare pe termen lung, într-un domeniu competitiv și dinamic cum este industria IT. 

Rămânem conectați la realitățile pieței și luăm decizii corecte pentru ca întreaga echipă NTT DATA să urmeze un parcurs comercial pozitiv. În acest registru înscriem inclusiv decizia de a gestiona un Bench de specialitate dimensionat la sub 5% din totalul angajaților noștri.

Vorbim despre colegi care deși nu ocupă un loc în producție, din cauza unor schimbări reale și naturale din piața producătorilor auto, au primit și primesc remunerație, programe de training sau reconversie profesională, după caz, din partea angajatorului. Este o măsură a respectului pe care NTT DATA îl are față de echipă. În aceeași linie includem transparența și comunicarea onestă și responsabilă angajat/angajator. 

În interesul unei comunicări corecte și complete, subliniem că ponderea angajaților cărora compania le-a propus o soluție de încheiere amiabilă a colaborării nu depășește 2% din numărul total de angajați și colaboratori.

În încheiere, pentru a preveni formarea unui efect de tip ”fake-news”, NTT DATA își exprimă clar și fără echivoc planurile de a continua dezvoltarea departamentului EMBEDDED, la care faceți referire în articol. Modificările punctuale de personal din acest departament au la bază o stare de fapt: transformarea unei întregi piețe, așa cum am arătat și mai sus. Cu toate acestea, așteptările NTT DATA de la acest departament rămân în continuare ridicate și preconizăm o creștere sustenabilă de personal, direct proporțională cu cererile din piață, pe termen mediu și lung, concretizate în contracte și colaborări noi. 


Comentarii Facebook