Cele 5 trăsături esențiale ale unui bun antrenor/instructor!

Fie că vorbim de fotbal, economie, poker, sau sport, un bun antrenor se cunoaște după anumite caracteristici. Ce îți trebuie exact ca să fii un bun instructor? 


Să predai cuiva pare a fi floare la ureche, însă dacă pui în balanță calitățile pe care trebuie să le aibă un antrenor bun și rezultatele pe care vrea să le atingă studentul, îți dai seama că nu oricine poate să fie un profesor bun. Chiar și cei mai buni jucători din istorie s-au dovedit câteodată a fi antrenori mai puțin străluciți.


Dar ce calități trebuie să aibă exact un antrenor bun? În primul rând, sunt foarte importante calitățile umane. Indiferent de materia pe care o predai, trebuie să ai virtutea răbdării. Fără răbdare, nu vei reuși niciodată să transmiți cunoștințele tale către altcineva, mult mai puțin experimentat decât tine. Al doilea lucru pe care ar trebui să îl aibă cineva este darul comunicării. Chiar dacă ai răbdare, un bun antrenor trebuie să știe și cum să livreze acea lecție către tine. Materia trebuie să fie organizată pe mai multe segmente, organizate cronologic și logic. Trebuie să fie ușor de înțeles, dar și ușor de urmat de oricine, indiferent de nivelul de inteligență și de pregătire. Sunt foarte importante și testele. Fie că sunt sub forma scrisă, orală, practică (în funcție de subiectul predat), testele trebuie să fie create “cu cap” pentru a stabili dacă studentul are într-adevăr abilitățile de care avem nevoie. Iar un bun profesor știe care este un examen eficient și, mai important, ce atitudine să adopte atunci când studentul a dat greș. Aici, vine a treia trăsătură: atitudinea. Este un subiect destul de relativ, în funcție de stilul de predat al fiecăruia pe care și-l creează în timp. Dar care ar fi mai eficient? Un stil draconic, autoritar, care instituie frică în studenți sau un stil autoritar, dar deschis la sugestii, motivare și evoluție profesională?


Al patrulea punct pe care ar trebui să îl bifeze un bun instructor este cât de mult știe el despre acea materie. Cunoștințele legate de subiectul predat (și implicit experiența în domeniu) sunt cu adevărat esențiale. Cu siguranță, antrenorul trebuie să cunoască mai mult decât studentul. Trebuie să fie un expert și să nu lase loc de dubiu sau de neîncredere atunci când instruiește pe altcineva. Sigur, cu toții avem lacune, însă trebuie să fii foarte sigur pe materia pe care o predai, altfel nesiguranța se va transmite. Așa ajungem la a cincea trăsătură. Încrederea în tine, ca antrenor, dar și încrederea în studenții tăi sunt primordiale. Un antrenor bun își dorește din adâncul inimii ca studenții lui să reușească pentru că acesta ar fi un semn de reușită și pentru profesor. Dacă această activitate este făcută din motive greșite mai devreme sau mai târziu, rezultatele vor întârzia să apară. Așa că este important să ne definim noi pe noi și să stabilim motivele pentru care facem acest lucru. 


Să luăm de exemplu cazuri concrete: cum definești un antrenor de fotbal bun? În primul rând, dacă privești din exterior, primul lucru pe care îl vei vedea sunt rezultatele bune ale echipei, dar și jocul din teren. Dacă vezi o echipă închegată în timpul meciului, unde fiecare jucător știe ce are de făcut și vezi unitate între ei, știi că antrenorul și-a făcut bine treaba. Dar este la fel de important și ce stare de spirit le transmite antrenorul jucătorilor, înainte de meci. Trebuie să îi motiveze și să își dorească pur și simplu să câștige. 


Dacă ne referim la poker, ce face un bun coach (antrenor)? În primul rând, experiența lui este mai mult decât importantă. Antrenorul trebuie să fie experiementat pe varianta de joc și nivelul pe care o predă elevului, astfel încât să știe ce greșeli să nu fie făcute și cum poți să-ți îmbunătățești jocul. În poker, sunt o mulțime de variante de joc, dar și diverse nivele. Dacă vorbim de alte jocuri de cazinou, acestea au alte reguli. Trebuie de asemenea să aibă o imagine bună: dacă mulți dintre jucătorii profesioniști de azi au fost studenții lui, atunci cu siguranță că acel coach a făcut ceva bine și este și meritul lui. Atenție însă, nu toți jucătorii buni pot fi și profesori foarte buni, cum am zis mai sus, așa că alegeți inteligent. 


Ce înseamnă un profesor bun? Fie că predai economia sau matematica sau limbi străine, un profesor bun știe să facă lecția interesantă. Materia poate fi comprimată în segmente mai mici, ca să poată fi reținută mai ușor. Iar multe jocuri interactive pot fi integrate pe parcursul unei lecții, astfel poți livra materia mai eficient către studenți. Cu siguranță, vor reține mai multe informații dacă este și distractiv. Pe internet, există o mulțime de astfel de jocuri, iar discursurile de la TedX sunt o bună sursă de informare.


După cum puteți vedea, un instructor bun are calități umane înnăscute, pe lângă experiența și rezultatele obținute într-un anumit domeniu. Iar, uneori, diferența o face alegerea unui antrenor bun. 

Comentarii Facebook