Ce s-a schimbat în 2024 în privința câștigurilor provenite din chirii. Un expert contabil explică ce plătești la stat dacă închiriezi o locuință


În România, veniturile obținute din închirierea proprietăților sunt supuse impozitării, iar o parte din aceste cheltuieli ajunge la stat sub formă de impozit pe venit. Persoanele care obțin venituri din închirierea proprietăților sunt obligate să declare aceste venituri și să plătească impozitul corespunzător către autoritățile fiscale. Anul 2024 a venit cu schimbări importante, în acest articol vei afla ce plătești la stat dacă închiriezi un apartament sau o casă, după schimbările din 2024.

Invitat în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat ce s-a schimbat în 2024 în privința câștigurilor provenite din chirii și care sunt taxele și impozitele care trebuie plătite în cazul acestora. 

„În situația în care închiriam, anul trecut era în felul următor. În 2023, puteai să optezi pentru sistemul real și, pe baza bonurilor, sau a facturilor, sau a plăților pe care tu le înregistrai, puteai să îți optimizezi taxarea. Cu alte cuvinte, să îți scazi cheltuielile.

Vine noul sistem de impozitare care spune în felul următor. Că trebuie să renunțăm la această aplicabilitate, la acest sistem de impozitare și oferim mediului 20% cotă forfetară. Ce înseamnă cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem.

Până la decembrie 2022 era o cotă forfetară de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul în realitate era de 6%. Acum, cota forfetară fiind de 20%, impozitul în realitate este de 8%”, a afirmat Cosmin Dumitrașcu. 

Plătește și firma și persoana fizică

„Ce se întâmplă în situația în care avem de a face cu această reținere de impozit a societăților, care sunt mai departe obligate să dea către bugetul de stat? Societățile rețin impozitul, acela de 8%, îl dau mai departe către bugetul de stat printr-o declarație specifică și mai departe, în situația în care proprietarul are depășit venitul de 6,12 sau 24 de salarii, mai trebuie să depună declarația unică prin care achită sănătate mai departe către bugetul de stat. Deci odată plătește firma și pe de altă parte plătește persoana fizică”, explică expertul contabil.

„În situația în care contractul de chirie este strict între persoană fizică și persoană fizică, atunci nu rămâne decât să se depună declarația unică prin care declară impozitul și contribuția la sănătate. Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește. Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu în exclusivitate în emisiunea iThink. 

Comentarii Facebook