Șase români au ajuns în Topul Forbes cu miliardarii lumii. Cine este cel mai bogat afacerist din România


Șase români au ajuns în clasamentul cu cei mai bogați oameni ai lumii publicat de revista Forbes.

Împreună, averile  lor ajung la 10,6 miliarde de dolari, potrivit news.ro.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari.

Acesta este cofondatorul şi CEO-ul companiei UiPath, care se ocupă de automatizare robotică a proceselor. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de miliardari din întreaga lume. 

Ion Țiriac este al doilea cel mai bogat român, având în 2024 o avere estimată de  2,1 miliarde de dolari. 

Tenismenul de 84 de ani ocupă locul 1.545 în clasamentul Forbes și și-a făcut averea în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto. 

Doi frați din România fac parte și ei din clasamentul Forbes, cu 680 de locuri unul la distanță de altul. Este vorba despre Dragoş Pavăl și Adrian Pavăl, fondatorii lanțului de magazine și construcții Dedeman. 

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. 

Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locaţie, în Bacău, iar acum a ajuns la 57 de magazine. 

O altă  ,,echipă” de români aflată în clasament este cea formată din fondatorii Databricks, Ion Stoica și Matei Zaharia, aflați pe aceeași poziție în clasament.

Ion Stoica în vârstă de 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.

Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, el este profesor de informatică la UC Berkeley. 

Matei Zaharia în vârstă de 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks se află pe aceeași poziție. 

Acesta are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. El este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, motor care a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014. 

În 2013, Zaharia şi şase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark.


Comentarii Facebook