Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând


Pentru că panouri solare au ajuns foarte ieftine, oamenii din mai multe state europene le folosesc pe post de gard în grădină. Chiar dacă randamentul lor nu este unul foarte ridicat, costul redus al acestor panouri le face să fie atractive, fiind mult mai ieftine decât un gard bun.

Panourile captează mai puțină lumină solară atunci când sunt folosite ca gard decât pe acoperișuri, dar procesul economisește costuri mari de muncă și schele, potrivit analiștilor și postărilor pe rețelele sociale ale gospodăriilor care le-au instalat.

”Acesta este rezultatul faptului că panourile solare devin atât de ieftine încât le punem peste tot”, a spus Jenny Chase, analist solar principal la BloombergNEF, citat de Adevărul.ro.

De ce să ridicați un gard când puteți monta un sistem de panouri solare, chiar dacă nu sunt aliniate exact la soare?”, spune Martin Brough, șeful cercetării climatice la BNP Paribas Exane. ”Acolo unde panourile în sine sunt incredibil de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare și amplasamentele . . . ai un pic de abilitate de bricolaj”.

Furnizarea de panouri solare la nivel global va atinge 1.100 gigawați până la sfârșitul acestui an, sau de trei ori mai mult decât prognoza actuală pentru cerere, estimează Agenția Internațională pentru Energie. Un exces de producție în China conduce această tendință, se spune. 

În același timp, instalațiile s-au scumpit, în principal din cauza creșterii costurilor cu forța de muncă, iar așteptarea ca panourile să fie conectate la rețelele electrice pune la încercare răbdarea industriei și a gospodăriilor. Problemele legate de capacitatea rețelei afectează majoritatea țărilor și nu pot fi rezolvate ușor și rapid.

Longi Green Energy Technology, unul dintre cei mai mari producători de panouri din lume, a declarat recent că a concediat mii de muncitori din fabrici, deoarece surplusul de panouri trebuie vândut. 

În Europa, directorii din industrie avertizează cu privire la probleme iminente pentru un sector care a fost afectat de pierderi de locuri de muncă, falimente și închideri în ultimele luni. 

Alessandro Barin, directorul executiv al companiei italiene FuturaSun, care produce panouri în China pentru a le vinde în Europa, a declarat că sunt containere cu panouri nevândute în porturi și depozite.

Un panou solar costa 11 cenți americani per watt la sfârșitul lunii martie și ar putea să scadă și mai mult.

Producătorul francez de panouri solare Systovi a declarat că vrea să găsească noi cumpărători, invocând ”o accelerare bruscă a dumpingului din China”. Compania franceză de energie EDF a declarat pentru FT că producătorul său de panouri solare Photowatt „se confruntă cu dificultăți în găsirea echilibrului economic”. 

Aceasta urmează închiderii de către grupul REC din Norvegia, în noiembrie, a fabricii sale care produce polisiliciu, o materie primă cheie în panourile solare, și Meyer Burger Technology din Elveția, afirmând că va închide o fabrică de panouri solare din Germania, una dintre cele mai mari din Europa, și va concentra eforturile pe SUA. 

Chiar și în SUA, unde producătorii de piese pentru energie solară au acces la subvenții în temeiul Legii de reducere a inflației în valoare de 369 de miliarde de dolari, industria autohtonă este în declin.

Foto: PV Magazie

Comentarii Facebook