Cât câștigă un avocat în România? Salariile pentru începători nu sunt atât de mari pe cât crede lumea


Mulți români absolvenți ai universităților cu specializare în Drept aleg cariere în magistratură, dar cei mai mulți aleg să devină avocați.

În cel de-al doilea caz, veniturile provin exclusiv din onorariile plătite de clienți.

Venitul unui avocat, în București

Dacă se spune că niciodată nu s-a murit de foame din profesia de medic, același lucru poate fi constatat și când se vorbește de avocați.

În București, spre exemplu, casele de avocatură angajează avocați novici, de pe băncile facultăților de drept cu un salariu de 3000 de lei, în medie, potrivit unui studiu România TV. Un avocat cu experiență, în schimb, poate ajunge la un salariu câștigat mai mare de 7000 de lei.

Veniturile avocaților în București:

Avocat junior, fără experiență: 2.500 – 4.000 RON net;

Avocat cu minimă experiență, 1-3 ani: 5.000 – 6.000 RON net;

Avocat senior, cu peste 4 ani experiență: peste 7.000 RON net.

Astfel se constată că și în avocatură, ca în oricare alt domeniu, salariile vin pe bază de experiență, competențe, aptitudini, dar și factori precum reputația instituției care plătește, tipul programului de angajare (part-time sau full-time), de modul în care candidatul negociază.

Orașul în care avocatul român profesează este de asemenea important când vine vorba de potențialul pachetului salarial, acestea fiind diferite de la o regiune a țării la alta.

Salariul mediu net lunar, în România, este de 4000 de lei.

Comentarii Facebook