Reguli noi pentru consumatorii de energie şi furnizorii care întârzie facturile


ANRE a anunţat, joi, ce reguli noi au fost instituite în cazul celor care întârzie plata facturilor. 

Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a prezentat noile reglementări privind contractul-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aplicabil tuturor românilor, clienţi casnici.

În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 5/2023, am aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta modelul de factură prevăzut în anexa la Ordin.

ANRE anunţă ce va conține factura la energie electrică

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

- date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului

- data de încetare a contractului

- dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată

- perioada de facturare

- cantitatea totală de energie electrică facturată

- preţul final facturat

- valoarea totală de plată

- data scadentă a plăţii

- TVA.

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca, în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Clauze din contractul-cadru de furnizare a energiei electrice

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul–cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

1. perioada de facturare este de 1 lună

2. intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni

3. regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție", precizează ANRE, într-un comunicat transmis presei.

Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică", a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Acum, prețurile finale la clienții casnici sunt plafonate. În funcție de consumul lunar, cine consumă sub 100 kWh plătește maximum 68 de bani/kWh, preț cu toate taxele și tarifele, cine consumă între 100 și 255 kWh plătește maximum 80 de bani/kWh. 

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la maximum 1,3 lei/kWh. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh.

Comentarii Facebook